Riješite se akni prirodnim putem

0

Istraživanja pokazuju da 50% žena ima problema sa aknama. Da li ste i vi jedna od njih? Hormoni, stres, higijena, ishrana i genetika su potencijalni “krivci”. Želite da se riješite akni prirodnim putem, umjesto da koristite razne lijekove za iste? Evo mala pomoć.

 

Promijenite ishranu

  • Smanjite unos prostih ugljenih hidrata te povećajte unos proteina – prosti ugljeni hidrati mogu uticati na hormonsku ravnotežu dok integralne žitarice i proteini mogu spriječiti izbijanje bubuljica i akni.
  • Jedite redovno i obavezno konzumirajte pet porcija voća i povrća svaki dan. Povrće zelene boje posebno je pogodno, jer zbog visokog sadržaja vitamina i minerala pomaže u čišćenju kože.
  • Pijte dovoljne količine vode (najmanje dvije litre dnevno) – voda čisti kožu iznutra te pomaže kod probavljanja hrane koju jedemo.
  • Probajte biljne čajeve – jetra je primarni organ za detoksifikaciju organizma i, ako je opterećena pogrešnom hranom i pićem, može uzrokovati izbijanje bubuljica i akni. Kako biste “očistili” jetru, pijte biljne čajeve: korijen čička, maslačak ili crvena djetelina.

 

Naparite lice eteričnim uljima

Evo još jednog prirodnog lijeka u borbi protiv akni: sipajte ključalu vodu u širu posudu i dodajte par kapi eteričnog ulja čajevca ili smreke. Nakon toga omotajte peškir oko kose te se nagnite nad posudu i parite lice. Eterična ulja će omekšati vaše pore. Nakon toga, nanesite malo ulja čajevca na akne. Proceduru možete ponavljati svakodnevno.

 

Površinski tretmani eteričnim uljima

Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je ulje čajevca najbolji lijek u borbi protiv akni. Kliničke studije su dokazale njegovu efikasnost u isušivanju i liječenju akni (djeluje kao antiseptik). Pored njega, veoma su djelotvorna ulja nevena i lavande. Pomenuta ulja sadrže vitamine A, E i C koji su, zajedno ili odvojeno, efikasni u borbi protiv akni. Pogledajte još 18 odličnih načina da upotrijebite ulje čajevca.

 

Pored promjene ishrane i korištenja prirodnih lijekova, pobrinite se i da održavate higijenu lica na odgovarajućem nivou. Nikada ne idite na spavanje, a da nisze skinuli šminku i nemojte prati lice više od dva puta dnevno.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info