8 namirnica iz supermarketa koje biste trebali konzumirati

0

Da li vam police sa slatkišima i grickalicama postaju sve primamljivije kako vrijeme postaje hladnije? Niste jedini. Neke žene čak izbjegavaju odlazak u supermarkete i tržne centre kako ne bi došle u iskušenje da kupe slatkiše i visokokalorične namirnice. S druge strane, zdravstveni stručnjaci predlažu da napravite spisak zdravih namirnica i da ga držite u ruci tokom cijelog trajanja kupovine. Evo i šta bi se trebalo naći u vašoj korpi, posebno u hladnijem periodu.

 

Kelj

Ovo lisnato zeleno povrće odličan je izvor vitamina i minerala koji pružaju mnogobrojne zdravstvene koristi. Kelj ima nevjerovatna svojstva koja pomažu u jačanju kostiju, snižavanju holesterola i sprečavanju pojave raka. Takođe, bogat je i flavonoidima koji imaju antiupalna svojstva.

 

Brokula

Brokula bi trebala biti na vrhu vašeg spiska, jer ima nevjerovatna anti-kancerogena svojstva. Ona posebno pomaže u sprečavanju raka jajnika, dojke i prostate. Pored toga, bogat je izvor vitamina K, koji je i više nego dobar za kosti te vlakana koja pomažu kod mršavljenja. Ostale zdravstvene koristi brokule možete pogledati ovdje.

 

Crvena paprika

Niskokalorična, ali bogata hranjivim sastojcima, crvena paprika sadrži ogromne količine vitamina A, C i E koji poboljšavaju imunološki sistem i imaju anti-age svojstva. Bogata je i vitaminom B6 koji pomaže da se poveća nivo energije i smanji nivo stresa.

 

Bijeli luk

Veoma je čest i rado viđen gost u mnogim slanim jelima, a sadrži alicin, jedinjenje koje snižava holesterol i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. I to nije sve: bijeli luk posjeduje prirodna antibiotička, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

 

Jabuke

Jedna jabuka dnevno pomoći će vam da doktora viđate što rjeđe, a pored toga, ona će vam pomoći i da postignete svoje ciljeve mršavljenja. Jabuke su bogate vlaknima koja uspostavljaju ravnotežu šećera u krvi i pomažu vam da budete siti. Istraživanja pokazuju da jabuke imaju antiupalna svojstva i da poboljšavaju zdravlje srca.

 

Gljive

Prije nego počne sezona prehlade i gripa, uvrstite gljive u ishranu. One su jedna od rijetkih namirnica koje sadrže vitamin D i veoma su bogate beta glukanima, jedinjenjima koja najjače potiču imunološki sistem. Pored toga, gljive imaju i antikancerogena svojstva.

 

Bademi

Iako su visokokalorični, bademi su bogat izvor mononezasićenih masti (poboljšavaju zdravlje srca) i vitamina E i B koji pomažu da se smanji nivo stresa i poveća nivo energije. Pored toga, bademi imaju i anti-aging svojstva te mogu usporiti pojavu bora. Istraživanja pokazuju da bademi pomažu i u regulisanju tjelesne težine – osobe koje redovno konzumiraju bademe imaju vitkiju figuru od osoba koje ih ne konzumiraju. Naravno, obzirom da su bademi visokokalorični, nemojte pretjerivati. 30 do 45 grama dnevno sasvim je dovoljno.

 

Jaja

Jaja su prirodni izvor proteina i ona vam mogu pomoći da budete siti duži vremenski period. Odlična su za regulisanje tjelesne težine i gubljenje suvišnih kilograma. Pored toga, jaja povećavaju koncentraciju i pamćenje te sprečavaju gubitak pamćenja povezan sa starenjem.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info