Zlatna pravila njege kože

0

Među mnogobrojnim kremama, serumima i drugim proizvodima koji imaju za cilj da nam pomognu da izgledamo prekrasno leže i zlatna pravila sjajne kože – koraci koji pomažu da “posao” njege bude odrađen kako treba. Prije nego odlučite dfa potrošite novac na neki od proizvoda za njegu kože, potrebno je da poznajete sledeća pravila.

 

Tip kože

Poznavanje tipa kože pomaže vam da kupite proizvode koji će pomoći da vaša koža bude zdravija. To vam pomaže da liječite šta treba da se liječi, umjesto da napravite još veći problem (kao što su pojava akni ili suhih fleka na koži). Kako da sami odredite koji tip kože imate? To se može najbolje provjeriti nakon pranja i sušenja lica. Ako osjećate da vam je lice zategnuto, onda najvjerovatnije imate suhu kožu, a ako je sjajna u roku od nekoliko minuta, onda imate masnu kožu. Zategnuta na obrazima i sjajna u centralnom dijelu lica? To je kombinovana koža. Ako vam koža lako pocrveni, usljed toplote, hladnoće ili zbog iritacije, onda imate osjetljivu kožu.

 

Pranje lica prije spavanja

Ovo je vjerovatno najvažnije pravilo kojeg se morate pridržavati. Bez obzira koliko bili umorni i htjeli da spavate, učinite uslugu svom licu i skinite šminku. Držite vlažne maramice pored kreveta, za “hitne” slučajeve kada niste baš u stanju da odete do kupatila da operete lice. Ako ne skidate šminu prije spavanja, ona vam može začepiti pore i iritirati kožu.

 

Piling

Da biste uklonili naslage mrtvih ćelija kože i dobili svjež izgled, redovni piling mora biti dio njege vaše kože. Trudite se da ga radite jednom do tri puta sedmično, a ako imate osjetljivu kožu onda i rjeđe. Vaša koža ne samo da će biti glatka već ćete se riješiti i ostataka šminke koji mogu uzrokovati začepljenje pora i druge kožne probleme.

 

Hidratacija

Koži je potrebna hidratacija. Čak i ako imate masnu T-zonu, možda imate suhe dijelove kože na obrazima. Pošto koža konstantno gubi vlažnost (suh vazduh, centralno grijanje i klima uređaji isušuju kožu) potrebno je da je stalno hidratizirate kako bi ostala elastična. I nemojte se zaustavljati samo na licu – ne zaboravite da nanesete kremu i na vrat.

 

Još nekoliko odličnih pravila kojih se trebate pridržavati:

  • Pijte puno vode: hidratacija je veoma važna za cjelokupno zdravlje te pomaže koži da izgleda zdravo i svježe. Nedovoljne količine vode mogu uzrokovati razne kožne probleme.
  • Idite redovno kod kozmetičara: ovo je odličan način da “oživite” kožu kada ste umorni ili pod stresom. Masaža lica je apsolutno odlična – ona povećava cirkulaciju te pomaže vašoj koži da ostane zdrava, glatka i elastična.
  • Nađite vremena za masku: posvetite svojoj koži dodatnu pažnju nanošenjem maske koja odgovara vašem tipu kože. Maska vam može pomoći da koži vratite njen prirodni sjaj i da se riješite raznih problema, kao što su crvenilo i iritacija kože.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info