5 kućnih lijekova protiv PMS-a

0

Predmenstrualni sindrom ili PMS jedna je od loših faza kroz koje žene moraju proći. Slažete se? Da li ste znali da postoje određeni kućni lijekovi koje možete koristiti kako biste smanjili ovu nelagodnost? Evo i koji su to.

 

Voda

Čini se da je voda naš najbolji prijatelj. Tokom PMS-a, ona je jedan od najboljih lijekova koje možete popiti. Kada pijete mnogo vode, smanjujete šanse za zadržavanje tečnosti u organizmu. Šta to zapravo znači? Kada dolazi do manjeg zadržavanja tečnosti u organizmu, manje su šanse za osjećaj nadutosti.

 

Lisnato povrće

Čak vam i određene vrste povrća mogu pomoći da se lakše izborite sa PMS-om. Lisnato povrće, kao što su špinat, blitva, brokula i razne vrste mahunarki pomažu da se poveća unos kalcijuma što, na kraju, pomaže da se ublaže bolovi, grčevi, nadimanje i umor.

 

Spavanje

Najlakša stvar koju možete uraditi kako biste izbjegli simptome PMS-a je spavanje. Za normalno funkcionisanje potrebno je do osam sati sna, a kada ste u PMS-u, preporučuje se da spavate između osam i deset sati.

 

Vježbanje

Tokom PMS-a nije izvodivo da idete u teretanu i prolazite kroz rigorozne vježbe. Međutim, možete da radite neke jednostavne vježbe kod kuće. Pokušajte jednostavnije vježbe joge ili lagane aerobne vježbe kako biste opustili mišiće i izbjegli grčeve i bol u tijelu.

 

Voćni sokovi

Voćni sokovi su još jedna blagodat za žene koje se nalaze u PMS-u. Oni ne samo da održavaju hidrataciju organizma na optimalnom nivou već i sprečavaju zadržavanje tečnosti. Samim tim, izbjegava se nadimanje. Naravno, ovdje je riječ o svježim voćnim sokovima. Pored toga, osam do deset čaša vode dnevno može biti nemoguća misija. Međutim, možete smanjiti unos vode, ako pijete voćne sokove. Primjera radi, ako popijete tri čaše voćnog soka dnevno, umanjite unos vode za istu količinu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info