10 znakova depresije kod tinejdžera

0

Tinejdžersko doba veoma je izazovno i teško razdoblje života vašeg djeteta. Iako se na tinejdžere obično gleda kao na buntovnike koji uvijek pokušavaju da stvore neki problem, ipak, ako malo bolje pogledate, vidjećete da se dijete suočava sa pritiskom koji nameću njegovi vršnjaci, školskim obavezama, očekivanjima od strane roditelja i društvenim normama. Sve navedeno može dovesti do depresije. Treba imati u vidu da se tinejdžeri mnogo teže nose sa depresijom nego odrasle osobe. Pogledajte koji su to znakovi depresije kod tinejdžera.

 

  • Tinejdžeri tek uče kako da se uhvate u koštac sa širokom paletom ljudskih emocija. Kada se osjećaju depresivno, obično imaju tendenciju da postanu naprasiti i izraze svoj bijes vikanjem, lupanjem vratima i slično.
  • Da li je vaš tinejdžer počeo da gleda na svoj život kao “bezvrijedan”? Da li često govori kako se osjeća “beskorisno”? Ovo je jedan od znakova da je vaše dijete u depresiji.

 

  • Ako je vaše dijete tužno bez nekog posebnog razloga i ako se to dešava suviše često, vrijeme je da popričate i ponudite pomoć, jer takvo stanje vodi do depresije.
  • Još jedan od glavnih znakova depresije kod tinejdžera je drastična promjena u načinu i navikama spavanja. Vaš tinejdžer će spavati ili previše ili premalo. U svakom slučaju, potrebno je obratiti pažnju na ove znakove.

 

  • Neki tinejdžeri se nose sa depresijom i stresom na način da previše jedu, dok neki uopšte ne jedu. Obratite pažnju na promjene u prehrambenim navikama.
  • Da li vaš tinejdžer samo sjedi skrštenih ruku bez pokazivanja bilo kakvih interesa za aktivnosti koje su mu ranije bile interesantne? Gubitak interesovanja i povlačenje od omiljenih aktivnosti pokazatelji su da vaše dijete nešto muči.

 

  • Da li je vaše dijete, koje je uvijek bilo veoma aktivno, odjednom stalno umorno? To je još jedan znak za uzbunu!
  • Pretjerano neprijateljstvo i buntovništvo mogu biti strategija koju tinejdžeri upražnjavaju kada su u depresiji. Umjesto da ih kažnjavate, potrebno je da pronađete šta je pravi razlog takvog ponašanja.

 

  • Svaki tinejdžer je veoma poseban kada se radi o njegovoj privatnosti. Ali, ako primijetite da se vaše dijete povlači od svog društva ili članova porodice, onda je to znak da mu je potrebna pomoć.
  • Ako se razgovor vašeg tinejdžera vrti oko osjećanja smrti ili samoubistva, nemojte ovo shvatati olako. Djelujte brzo. U ovakvim situacijama se preporučuje da što prije konsultujete psihologa.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info