10 savjeta za njegu kože oko očiju

0

Koža oko očiju veoma je osjetljiva te joj je zbog toga potrebno posvetiti adekvatnu pažnju i njegu. Tamni kolutovi ispod očiju i sitne bore su veoma česta pojava. Evo kako možete spriječiti njihovo pojavljivanje.

UV zaštita


Prije svega, važno je da zaštitite oči od UV zračenja. Zato se preporučuje da nosite sunčane naočale. Takođe, nikada ne izlazite iz kuće, a da prethodno niste nanijeli kremu za sunčanje ili neki drugi proizvod za zaštitu od sunca.

Tip kože


Bitno je i da znate koji tip kože imate. Na primjer, ako imate masnu kožu, čišćenje tri puta dnevno (blagim sredstvima za čišćenje lica) je neophodno. S druge strane, suha i normalna koža zahtijevaju više hidratacije.

Krema


Potrebno je da koristite kremu za predio ispod i oko očiju. Vaša krema treba da bude izvor prirodnih peptida, jer će pomoći vašoj koži da proizvodi više elastina i kolagena.

Vitamini


Vitamini A i C esencijalni su za dobar vid, kao i za kožu ispod očiju. Pored toga, oni smanjuju i efekte UV zračenja te ispravljaju oštećenja na koži. Zbog toga se preporučuje da što više konzumirate namirnice koje sadrže ove vitamine.

Izbjegavajte trljanje očiju


Uvijek izbjegavajte trljanje očiju. Ovo ne samo da oštećuje krhko tkivo dermisa već smanjuje i cirkulaciju krvi u predjelu oko očiju.

Pranje lica


Izbjegavajte korištenje proizvoda za pranje lica koji sadrže oštre hemikalije. Birajte proizvode na biljnoj bazi – jednako su učinkoviti, a veoma su blagi.

Voda


Pijte puno vode. Ovo će pomoći da vam koža izgleda zdravo i mladoliko.

Ispiranje


Nikada ne ispirajte oči jakim mlazom vode.

Sočiva


Ako nosite sočiva, često ili na dnevnoj bazi, potrebno je da koristite kapi za oči sa lubrikantom. Ovo će ukloniti proteinske naslage u očima, što pomaže vašim očima i koži ispod očiju da pravilno dišu.

Rad na računaru


Konačno, ako radite na laptop ili desktop računarima svaki dan, trebate nositi anti-glare naočale (redukuju blještanje) dok ste na radnom mjestu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info