Najbolji dijetalni savjeti (koji ne uključuju dijetu)

0

Dijeta nije nikome draga. Međutim, ako se pravilno hranite i redovno vježbate, izgledaćete i osjećaćete se sjajno pa nema potrebe da idete u krajnosti. Iako to treba imati u vidu, ponekad se želite zategnuti. Zato smo pronašli najbolje savjete o ishrani koji ne uključuju lišavanje od određenih namirnica. Tako mi zamišljamo dijetu.

 

Jedite više

Da, dobro ste pročitali. Prema istraživanjima, konzumiranje većih porcija će vam pomoći da se duže osjećate sitima. U čemu je kvaka? Potrebno je da jedete zdrave namirnice, kao što su voće i povrće. Dakle, velika salata je dobra; velika porcija pomfrita nije nimalo dobra.

 

Čitajte etikete

Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuje da žene koje čitaju etikete na namirnicama imaju niži indeks tjelesne mase od žena koje to ne rade. Razlika je velika – četiri kilograma na godišnjem nivou.

 

Sijecite hranu

Istraživnje koje je proveo američki Univerzitet Arizona pokazuje da osobe koje sijeku svoju hranu jedu manje od onih koji to ne rade, a osjećaju se podjednako zadovoljno. Dakle, isjeckajte meso, hljeb i druge namirnice na sitne komade prije nego počnete sa obrokom.

 

Uživajte u hrani

Istraživanja pokazuju da fokusiranje na ono što radite dok jedete pomoći će vam da jedete manje. Umjesto da gledate TV dok jedete, odvojite vrijeme da razmislite o onome što jedete. Prije ćete se zasititi i uživaćete u obroku.

 

Slušajte džez

Najnovija istraživanja pokazuju da slušanje lagane muzike tokom obroka, kao što je džez, može vam pomoći da jedete manje i to do 175 kalorija po obroku.

 

Ne preskačite obroke

Vjerovatno ste čuli da je preskakanje obroka loše, a nova istraživanja pokazuju i u kojoj mjeri: osobe koje preskaču obroke obično završe jedući visoko kalorične ugljene hidrate i skrob, a u obrok ne uvrštavaju proteine i povrće. Kao rezultat, dolazi do unosa 20% više kalorija nego obično.

 

Pijte hladnu vodu

Stručnjaci za fitnes smatraju da hladna voda može da ubrza metabolizam. Zašto? Vaše tijelo sagorijeva dodatne kalorije kako bi zagrijalo vodu na temperaturu na kojoj se može variti.

 

Ne gledajte u brzu hranu

Prema najnovijim istraživanjima, fotografije visoko kalorične hrane, kao što su pizza, kolači i gazirani sokovi potiču signal u mozgu te zbog toga želite da konzumirate pomenute namirnice. Dakle, nipošto ne gledati u promotivne letke i plakate na kojima se nalazi brza hrana.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info