Kako da vam kosa brže poraste

0

Kada vidimo sve one silne reklame u kojima se pojavljuju žene sa sjajnom i prekrasnom kosom, malo smo ljubomorni. Zašto i mi nemamo takvu kosu? Iako sve te reklame ne mogu učiniti čuda za rast vaše kose, ipak možete probati sa nekim od sledećih savjeta koji vam jamče brži rast kose.

 

Četkajte kosu

Četkanje vašoj kosi daje sjaj. Pored toga, ovo će vašoj kosi i folikulama pružiti odličnu masažu. Za najbolje rezultate, koristite četku sa mekanim vlaknima. Takođe, folikule možete stimulisati i masažom vlasišta prilikom pranja kose. To će vas i opustiti te ćete potaknuti brži i jači rast kose.

 

Izbjegavajte proizvode za friziranje

Feniranje, uvijanje i peglanje kose mogu izazvati oštećenja kose. Stanje se pogoršava redovnom upotrebom proizvoda za stajling (lak, gel i slično). Pokušajte bar dva dana sedmično da ne nanosite nikakve proizvode za stajling i vaša kosa će vam biti zahvalna.

 

Pretjerano pranje

Ako svakodnevno perete kosu, krajnje je vrijeme da je pustite da se malo odmori! Svakodnevno šamponiranje dodatno oštećuje kosu. Vaša kosa ne samo da će postati suha, već će početi i da puca i opada. Ovo sprečava brži rast kose pa se preporučuje da kosu perete svaki drugi do treći dan.

 

Hidratacija

Baš kako je cijelom tijelu potrebna voda da bi pravilno funkcionisalo, isti je slučaj i sa vašom kosom. Kako bi vaša kosa bila dovoljno hidratizirana, potrebno je da pijete dosta vode. Voda će vam pomoći da se riješite toksina iz organizma te će ubrzati rast kose.

 

Zdrava ishrana

Loša i neadekvatna ishrana utiče na rast i izgled kose. Kako bi vam kosa brže rasla potrebno je da u ishranu uvrstite namirnice koje sadrže proteine, vitamine i ugljene hidrate. Masna hrana ima loš uticaj na izgled vaše kose. Jedite što više svježeg voća i povrća.

 

Redovno skraćujte kosu

Riješite se ispucalih vrhova redovnim skraćivanjem kose. Ovo je jedan od najboljih načina da se potakne prirodni rast kose. Umjesto da “kompletno” promijenite izgled vaše frizure, potrebno je samo da skratite oštećene vrhove.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info