4 načina na koje vas vježbanje čini uspješnijim osobama

1

Svi trčimo za uspjehom. To je stvar koja se ne može desiti preko noći. Radićemo sve moguće kako bismo postali veoma uspješni. Međutim, da li radimo sve što je potrebno? Najnovija istraživanja pokazuju da nas redovno vježbanje može učiniti pametnijima i efikasnijima, otpornijima i uspješnijima. Pored toga što vam pomaže da se osjećate i izgledate bolje, vrijeme uloženo u poboljšanje i održavanje kondicije će se mnogostruko isplatiti. Evo i kako.

 

Spremni za uspjeh

Istraživanja pokazuju da 75% menadžera smatra da je dobro fizičko stanje uposlenika “kritična tačka za uspjeh”, a gojaznost se smatra “ozbiljnom preprekom u korporativnom napredovanju”. Drugim riječima, ako ste vitki, imate i veće šanse za napredovanje na radnom mjestu. Možda zvuči šovinistički, ali je tako.

 

Smanjenje nivoa stresa

Uprkos predrasudama, ljudi orijentisani na uspjeh imaju dosta dobrih razloga da redovno vježbaju. Jedan od najboljih: vježbanje podiže nivo energije te istovremeno smanjuje nivo stresa i pojačava mentalni fokus.

 

Kontrola nad umom

Kada ste pod stresom, vaš mozak se sam “upošljava” kako bi vas zaštitio od opasnosti – stvarne ili umišljene. Kada su vam misli usmjerene prema strahu od nečega, to može obuzeti vaš mentalni prostor koji bi u suportnom iskoristili da bolje posmatrate svoju okolinu, lakše se prisjećate stvari i stvarate bolje odnose sa ljudima. Srećom, vježbanje vam može pomoći da “liječite” i usavršite mentalne sposobnosti koje su svakodnevno pod pritiskom raznih uzročnika stresa.

 

Male promjene, odlični rezultati

Poboljšanja raspoloženja, nivoa energije i produktivnosti ne zavise previše od tipa vježabanja pa nema potrebe da se uzrujavate oko toga da li trebate praktikovati zumbu, jogu ili šetanje. Ključ je u tome da radite nešto u čemu uživate. Takođe, imajte na umu da ako je vaš primarni cilj vježbanja poboljšanje učinka na poslu, onda nema potrebe da danonoćno vježbate. Istraživanja pokazuju da dvadeset minuta umjerene do snažne vježbe, nekoliko puta sedmično, je sve što vam je potrebno da biste “razbistrili” um i bili bolji u svakodnevnim aktivnostima.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info