5 najboljih načina da poboljšate koncentraciju

2

Predugo odlažete neki projekat? Ne možete se usredotočiti? Da, nedostaje vam koncentracije. Ona je ključna komponenta kada bilo koju akciju trebate sprovesti u djelo. Bilo da se radi o izgradnji svemirskog broda ili čitanju novina, količina koncentracije za datu akciju zavisi od različitih faktora, kao što su fizička ograničenja, interes, značajnost itd. Evo pet načina koji vam mogu pomoći da poboljšate koncentraciju.

 

Eliminisanje svih oblika ometanja

Pobrinite se da oko sebe imate sve što vam je potrebno kako biste izbjegli nepotrebna ometanja. Držite pored sebe vodu kako ne biste morali hodati svako malo i udaljavati se od zadatka. Pobrinite se da u vašem okruženju nema buke ili muzike koja bi vam odvlačila pažnju. U današnje vrijeme, najveće smetnje koje odvlače pažnju su mobilni telefon, muzički uređaji i društvene mreže.

 

Izaberite izolovano mjesto

Okruženje u kojem se nalazite određuje nivo koncentracije. Pobrinite se da izaberete ugodno okruženje koje odgovara vašim zahtjevima. Na primjer, neki projekti mogu zahtijevati više, a neki manje prostora. Birajte u skladu sa pomenutim.

 

Napravite plan akcije

Napravite listu ili grafikon svih ciljeva koje ste planirali da ostvarite u određenom vremenskom periodu. Definišite ciljeve i postavite vremenske rokove. Ponovo provjerite postignute ciljeve na kraju vremenskog perioda.

 

Postavite vremenski rok

Postavite sebi vremenske rokove. Ovo će vas motivisati i “natjerati” da određene ciljeve postignete u okviru zadanog vremenskog roka. Pobrinite se da ga ispunite. Nakon toga ćete biti motivisaniji za nadolazeće zadatke.

 

Meditirajte

Meditacija vam pomaže da se smirite, oslobodite stresa i kanališete svu svoju pozitivnu energiju prema cilju. Ona vam pomaže da se fokusirate i da držite pažnju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info