Za vitku liniju: 6 načina da odredite savršenu veličinu porcije

0

Stalno pokušavate da se riješite suvišnih kilograma, ali vam to baš i ne polazi za rukom? Redovno vježbate, smanjili ste unos kalorija, ali su rezultati i dalje slabo vidljivi? Možda konzumirate veće porcije hrane nego što biste trebali. Evo par savjeta kako da odredite savršenu veličinu porcije.

 

Vizuelna pomagala su odličan način da budete sigurni da ste stvarno poslužili jednu porciju, a ne dvije ili tri. Jedna porcija mesa iznosi oko 85 grama što je, otprilike, veličina špila karata.

 

Jedna porcija tjestenite trebala bi biti veličine teniske loptice. Pored toga, preporučujemo da birate integralnu tjesteninu, jer će vas brže zasititi.

 

Povrće svih boja i oblika važan je dio zdrave ishrane. Sa povrćem nikada ne možete pretjerati. Ipak, porcija kuhanog ili barenog povrća iznosi oko 100 grama ili veličinu bejzbolske loptice.

 

Sušeno voće vas duže “drži” sitima nego svježe, ali ono sadrži i četiri do pet puta više kalorija. Porcija sušenog voća iznosi 40 grama ili veličinu loptice za stoni tenis.

 

Kada ga ne služite preliven sirom ili sosom, krompir se neće “zalijepiti” za struk. Veoma je bogat kalijumom i vitaminima C i B6. Savršena porcija pečenog krompira trebala bi biti veličine kompjuterskog miša.

 

Riba je još jedna odlična namirnica koja će vašem organizmu dati potrebne proteine. Porcija ribe iznosi 85 grama što je veličina štedne knjižice.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info