10 načina da popravite dan za samo 5 minuta

0

Pet minuta. U poređenju sa cijelim danom, to je apsolutno ništa. Ali, ipak, to je dovoljno vremena da uradite jednu stvar koja vam može popraviti dan. Dakle, odvojite pet minuta dnevno i isprobajte neki od sledećih deset laganih načina da biste smanjili stres, poboljšali raspoloženje i dobili više energije.

 

Namjestite krevet

Ovo je mali ritual koji vam može pomoći da sebi stvorite mirno okruženje u svojoj spavaćoj sobi. Umirujuća spavaća soba dio je “higijene spavanja”, a ova mala navika vam može čak i pomoći da spavate bolje. Neka vam ovo bude svakodnevna navika, koju je najbolje da upražnjavate odmah ujutro. Tako ćete imati i jednu stvar manje o kojoj trebate brinuti tokom dana.

 

Pripremite užinu

Prije nego krenete na posao, pripremite zdravu užinu koju ćete ponijeti sa sobom. Voće, neusoljeni orašasti plodovi, jogurt ili nemasni sir – sasvim je svejedno! Jedna stvar je sigurna – kada ogladnite popodne, užina će vam dobro doći.

 

Očistite sto

Od šoljica kafe do raštrkanih papira – zbog nereda možete izgubiti fokus i imati ograničenu produktivnost. Sredite vašu vanjsku okolinu i osjećaćete se organizovanije te će vam biti lakše da se usredotočite na zadatke i izazove koji su pred vama.

 

Slušajte muziku

Više istraživanja je pokazalo da slušanje muzike može pomoći da se snizi visok krvni pritisak, smanji stres i poboljša raspoloženje. Dakle, slušajte muziku koja će vas oraspoložiti i vratiti osmijeh na lice – bez obzira da li ste na poslu ili kod kuće. Dokle god previše ne pojačavate (previše glasna muzika može uticati na vaš sluh), ovo je bezbjedan, zdrav način da vaš dan napravite još prijatnijim.

 

Pomirišite limun

Za brzi trik pomoću kojeg ćete umanjiti stres, oslonite se na potcijenjeno čulo – vaše čulo mirisa. Japanski istraživači su otkrili da linalol, supstanca koja se nalazi u limunu, može pomoći da ublažite stres. Ne volite limun? Onda pomirišite bosiljak ili lavandu – učinak je isti.

 

Istežite se

Za ovo vam nije potrebna teretana ili časovi joge. Par jednostavnih pokreta će biti sasvim dovoljno. Istežite ruke iznad glave. Podižite i spuštajte ramena nekoliko puta. Istegnite noge tako da vam torzo bude naslonjen o zid. Budite nježni, kako ne biste pretjerali. Istezanje može poboljšati cirkulaciju i fleksibilnost, a može vam pomoći i da opustite napete mišiće koji dolaze sa stresom.

 

Meditirajte

Lakše je nego što mislite. Svakodnevna meditacija, u trajanju od bar pet minuta, može vam pomoći da se riješite stresa, da se osjećate svježije i budete puni energije. Ne znate kako meditirati? Pogledajte ovdje.

 

Vodite dnevnik zahvalnosti

Odvojite pet minuta svaki dan i zapišite sve na čemu ste zahvalni – nebitno da li se radi o malim ili velikim stvarima. Lako je žaliti se na vrijeme, saobraćaj ili probleme na poslu, ali budite svjesni da svako “kukanje” nosi talas negativne energije sa sobom. Ako ste zahvalni na onome što imate to vam može pomoći da postanete pozitivnija osoba.

 

Ugasite elektroničke uređaje

Napravite pauzu od svih uređaja. Buljenje u kompjuterski monitor i druge uređaje tokom cijelog dana može vam “izvući” energiju i potaknuti neaktivnost. Ovo je posebno bitno prije spavanja. Ugasite sve uređaje bar sat vremena prije odlaska u krevet. Čitajte knjigu i uživajte.

 

Postavite prioritete

Slobodno priznajte sebi da ne možete sve postići u jednom “cugu”. Napravite listu prioriteta te shvatite šta morate neodložno uraditi, šta može pričekati, a šta možete preskočiti. Osjećaćete se zadovoljnije, a malo po malo, uspjećete da obavite sve što ste naumili.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info