Šta ne treba objavljivati na Facebooku

2

Društvene mreže su postale naša svakodnevnica. Ljudi provode veću količinu vremena na nekoj od ovih popularnih stranica za druženje. Međutim, i na njima je, kao i u stvarnom svijetu, potrebna izvjesna doza zaštite. Šta se ne preporučuje da objavljujete na Facebooku i zašto? Pogledajte u nastavku teksta.

Datum i mjesto rođenja


Iako je lijepo primiti čestitke od prijatelja s kojima ste povezani na Facebooku, trebali biste dva puta razmisliti prije nego objavite datum rođenja. Otkrivanje tačnog datuma i mjesta rođenja je kao da lopovima dajete sigurnosne podatke vašeg bankovnog računa. Veoma je lako doći do vašeg matičnog broja upotrebom tačnog datuma i mjesta rođenja. Ne morate brisati datum rođenja sa Facebooka, dovoljno je da ga “pomjerite” par dana prije ili poslije datuma kada ste se rodili.

Djevojačko prezime vaše majke


Djevojačko prezime vaše majke je posebno važan dio informacije, u najmanju ruku zato što se pojavljuje kao sigrunosno pitanje na većini internetskih stranica (od elektronske pošte do kreiranja profila na nekoj od društvenih mreža). Kompanije koje stoje iza kreditnih kartica (Visa, MasterCars, itd.), provajdera interneta i druge mnogobrojne kompanije često se oslanjaju na ovu informaciju kako bi zaštitili vaše lične podatke.

Kućna adresa


Objavljivanje kućne adrese omogućuje svima da saznaju gdje živite, od osoba s kojima ste nekada bili u emotivnoj vezi do poslodavaca. Otvaranje na ovaj način može imati negativne posljedice: na primjer, bilo je slučajeva u kojima su provalnici koristili podatke osoba objavljenih na Facebooku.

Duža putovanja


Nikada nemojte objavljivati na Facebooku da ćete biti odsutni od kuće duži vremenski period. Kada objavite tačne datume vašeg odmora ili putovanja, nikada sa pouzdanošću ne možete znati ko će od “prijatelja” tu informaciju iskoristiti u negativnom kontekstu.

Kraća putovanja


Iako nove funkcije, kao što je Facebook Places, omogućavaju da “objavite” gdje se nalazite u bilo kojem trenutku (restoran, kafić, park itd.), stručnjaci savjetuju da razmislite dva puta prije nego podijelite informaciju o kraćem odsustvovanju iz vašeg doma. Lopovi mogu iskorisitit te informacije kako bi vam provalili u kuću.

Neprikladne fotografije


Do sada skoro svi znaju da fotografije uvredljivog sadržaja, ilegalne ili na drugi način inkriminirajuće fotografije objavljene na Facebooku mogu vas koštati posla (ili još gore). Ali, čak i izbrisane fotografije vas mogu “proganjati”. Prema riječima portparola ove društvene mreže, zbog određenih tehničkih razloga, serveri Facebooka mogu čuvati i fotografije koje ste izbrisali i to na neodređeno vrijeme.

Ispovijedanja


Ne podnosite šefa? Platili ste nešto manje nego što ste trebali? Izbjegli ste neku taksu? Nemojte to objavljivati na Facebooku. Iako je moguće kontrolisati s kim ćete dijeliti određene informacije – na primjer, možete kreirati grupu u kojoj će biti samo vaši najbliži prijatelji – ali, jednom kada nešto objavite, može biti veoma teško ukloniti trag nekoj “nedozvoljenoj” aktivnosti te je veoma teško zaustaviti širenje iste.

Broj telefona


Pazite gdje objavljuje svoj broj telefona. Obajvite ga na Facebooku i, u zavisnosti od podešavanja privatnosti, vidjeće ga i “prijateljI” koji vam i nisu posebno bliski i koji ne bi trebali da imaju vaš broj. Da li ste znali da postoji aplikacija koja može da prikaže sve brojeve telefona koji su ikada objavljeni na Facebooku? Imajte i na umu da “Javno” (Public) u kontekstu Facebooka obuhvata ljude iz cijelog svijeta, bez obzira da li su korisnici ove društvene mreže ili ne.

Odbrojavanje do godišnjeg odmora


Stručnjaci upozoravaju korisnike društvenih mreža da je odbrojavanje dana do godišnjeg odmora putem Facebooka (ili neke druge drušvene mreže) veoma nemarna aktivnost. Osim toga, ne preporučuje se ni spominanje dužine trajanaja odmora. “Još dva dana pa sam na Hvaru!, “Londonu, stižem!” i slični statusi su isti kao da ste objavili “Molim vas, opljačkajte me!”. Ako želite, postavite slike kada se vratite sa odmora. Ali, nemojte prizivati kriminalce time što ćete svima objelodaniti kada nećete biti kod kuće.

Imena djece


Meta kradljivaca identiteta su i djeca. Ne koristite imena djece pri označavanju fotografija. Ukoliko to neko drugi uradi, izbrišite ime klikom na “Ukloni oznaku” (Remove tag). Ukoliko to ne možete uraditi, zamolite osobu koja je označila sliku da to uradi.

Izgled vašeg doma


Nikada ne postavljajte fotografije na Facebook koje otkrivaju izgled stana ili kuće i dragocjenosti koje se u njima nalaze.

Vaš profil na internet pretraživačima


Da li želite da se vaš Facebook profil, čak i najmanji dio informacija kao što su pol, slika, ime i prezime, pojavljuje u Google pretrazi? Ako ne želite, trebalo bi da onemogućite pojavljivanje vašeg profila u rezultatima pretrage. Ovo će spriječiti osobe koje ne poznajete da pristupe vašoj stranici.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info