7 promjena u načinu života koje će vam poboljšati zdravlje

0

Način života može direktno uticati na zdravlje. Ukoliko povedete računa o nekoliko malih stvari, imaćete i bolji način života. Donosimo nekoliko promjena koje će vam poboljšati zdravlje.

 

Pet obroka

Umjesto da uživate samo za doručak, ručak i večeru, jedite pet manjih obroka. Na ovaj način ćete ubrzati metabolizam i bićete aktivniji tokom dana. Jedite zdravu hranu, puno salata i voća i osjećaćete se fantastično. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

 

Vježbajte

Ovo je apsolutni imperativ. Šetajte, trčite, idite na aerobik, plešite… Upražnjavajte neki oblik vježbanja na dnevnoj bazi. Morate biti aktivni i u dobroj formi, ako ne želite da vam tijelo “zahrđa”. Nemojte pretjerivati, ali nemojte se ni dovesti u situaciju da uopšte ne vježbate.

 

Kalcijum

Od izuzetne je važnosti da unosite kalcijum u organizam. Kako starite, tako kosti slabe te je iz tog razloga bitno da organizam opskrbite odgovarajućim količinama kalcijuma. Dvije velike čaše mlijeka dnevno će biti sasvim dovoljne. Ako niste njegov ljubitelj, pogledajte koje su namirnice najbolji izvori kalcijuma.

 

Uživajte

Važno je da imate izlaz, strast kojoj ćete se prepustiti. Odvojite vrijeme za takvu aktivnost u svom životu. To će vas učiniti srećnijima, zadovoljnijima, a samim tim i zdravijima.

 

Istežite se

Ne samo da je potrebno da svakodnevno vježbate već morate i da istežete sve mišiće u organizmu. Rotirajte ruke, ramena, zglobove; istežite vrat, stopala, ruke i noge. Svaki mišić!

 

Idite na redovne preglede

Ne potcjenjujte važnost redovnih posjeta doktoru. Mnogo je lakše nositi se sa problemom, ako se isti otkrije na vrijeme. Dakle, ne budite lijeni i obavezno idite na redovne preglede.

 

Opustite se

Recite “NE” stresu. Iako imate puno stvari za obaviti, ne dozvolite da vam to dođe glave. Opustite se, dišite duboko i prihvatite život takvim kakav je. Vi znate da uvijek dajete sve od sebe, zar ne? Jedan od odličnih načina za opuštanje je meditacija, a više o njoj možete saznati ovdje.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info