3 načina za rješavanje porodičnih problema

0

Šta smo bez porodice? Ko smo bez porodice? Ona je sa nama u najgorim i najboljim vremenima. Ona je blagodat i najvažniji element našeg života. Ipak, u svakoj porodici se, s vremena na vrijeme, jave mali problemi. Iako se oni ne mogu u potpunosti riješiti, možete pratiti ova tri jednostavna koraka kako bi se smanjila moguća šteta koju oni mogu nanijeti.

 

Saznajte uzrok problema

Da li je u pitanju osoba? Novac? Povjerenje? Problemi s alkoholom, buntovnim tinejdžrima…? Pronađite uzrok problema. Jasno definišite šta je to što izaziva problem. Ono što vi mislite da je korijen problema, zapravo, i ne mora biti pa je bitno da ga jasno identifikujete. Na primjer, novac može biti glavni problem, a ne ambicija vaše mlade kćerke da postane modni kreator. U tom slučaju, ne pretvarajte se da novac nije glavni problem. Nema potrebe da budete isfrustrirani zbog ambicije vaše kćerke. Objasnite joj da to ne možete priuštiti. Ako to uspješno obavite, pola posla je završeno!

 

Razgovarajte o problemima

Ne izostavljajte bilo kojeg člana porodice u diskusiji o problemu. Kada je porodica zajedno, bićete iznenađeni kako se rješenje problema samo od sebe razvija. To može biti nešto na što nikada niste ni pomišljali! Naravno, jer niste o tome razgovarali. Veoma često, rješenje za problem ima neko od članova porodice. “A, to? Pa što ne reče ranije…” Imajte na umu da svaki član porodice ima svoje mišljenje i da je potrebno razmotriti sva mišljenja prije pronalaženja pravog rješenja.

 

Kompromis

Često se zna desiti da rješenje nekog problema neće biti podržano od strane svih članova porodice. Nemojte zamjeriti, jer vas vaša porodica voli i nije da nisu razmislili o vašoj nelagodi; riječ je samo o tome da je to najbolje rješenje do kojeg se moglo doći. Samo naprijed, složite se sa svima uz osmijeh, napravite kompromis i bićete iznenađeni kad otkrijete da će dati sve od sebe kako bi osigurali da vaša nelagoda ne bude pogoršana. Mali kompromisi pokazuju koliko vam je stalo do vaše porodice, a ljubav koju će vam ona uzvrtiti biće apsolutno vrijedna ovog ustupka.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info