7 namirnica koje smanjuju neprijatan miris znoja

0

Svima nam je poznato da je znojenje prirodan proces koji regulišu znojne žlijezde i putem kojeg dolazi do izbacivanja toksina i štetnih materija iz organizma. Međutim, kada se osoba pretjerano znoji, dolazi i do “otpuštanja” neprijatnih mirisa, a to, zapravo, nije krivica te osobe. Naime, za neprijatan miris su krive bakterije koje se “nastanjuju” u blizini izvora znoja te one ispuštaju taj neprijatni miris. Ipak, ne treba samo kriviti bakterije! Jedan od najčešćih uzročnika pojave neprijatnog mirisa su neredovna i neadekvatna lična higijena. Činjenica je da neprijatni tjelesni mirisi osiromašuju međuljudske odnose i društveni život osoba koje ih imaju. Jeste li i vi jedna od njih? Onda probajte sledeće namirnice koje će vam pomoći da neprijatne tjelesne mirise držite pod kontrolom.

 

Smeđa riža

Smeđa riža je bogata proteinima koji smanjuju miris. Dakle, bilo bi pametno da je uključite u ishranu. Već smo vidjeli koje su njene zdravstvene koristi, a ona će vam pomoći i da smanjite intenzitet neprijatnog mirisa.

 

Bijelo meso

Ovo možda već i znate. Redovno konzumiranje crvenog mesa teži da poveća tjelesne mirise. Da biste ga zamijenili zdravijom varijantom, predlažemo vam da konzumirate bijelo meso. Uključite u ishranu piletinu i ćuretinu te ćete veoma brzo primijetiti razliku.

 

Sirovo povrće

Ključni sastojci sirovog povrća, kao što su vitamini A i B, smanjuju tjelesne mirise na svoj poseban način. Dakle, potrebno je da ga konzumirate redovno, a i da izbjegavate unos drugih stvari, kao što su jaja ili palačinke.

 

Svježe voće

Istraživanja pokazuju da namirnice koje sadrže manju količinu holina u velikoj mjeri pomažu da se smanje tjelesni mirisi. Neke od tih namirnica su jagode, jabuke, banane, lubenica, grožđe, narandže, borovnice i kruške. Ukoliko imate “presnažne” tjelesne mirise, izbjegavajte sledeće namirnice: soja, kikiriki, krompir, žumance, karfiol, ovas, sočivo i sjemenke susama.

 

Voda

Redovno konzumiranje veće količine vode može vam pomoći da se riješite ovog problema. Ako pijete najmanje između osam i deset čaša vode dnevno, to će vam pomoći da se riješite toksina iz organizma putem urina, što znači da se vaše tijelo neće znojiti onoliko koliko se znoji sada. Samim tim, manje su šanse za pojavu neprijatnog mirisa.

 

Biljni čajevi

Biljni čajevi imaju moć da eliminišu bakterije koje izazivaju neprijatan miris. Dakle, redovno konzumiranje biljnih čajeva može vam pomoći da tjelesne mirise držite pod kontrolom.

 

Zeleno bilje

Peršun, korijander, bosiljak i menta neke su od biljaka koje trebaju biti sastavni dio redovne ishrane, kako bi se riješili neprijatnih mirisa.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info