10 preporuka za zaštitu vašeg Facebook naloga od hakera

0

Sa sve većim brojem prevara koje se dešavaju na internetu iz dana u dan, veoma je važno da budete zaštićeni tokom korištenja istog, a posebno na stranicama društvenih mreža, kao što je Facebook. Donosimo par preporuka koje će vam pomoći da zaštitite svoj Facebook nalog od hakera.

 

Postavite dobru lozinku

Jedan od najčešćih načina kojim se hakeri služe kako bi dobili pristup vašem nalogu je pogađanje lozinke pa je zbog toga veoma važno da imate “dobru” lozinku. Najbolje su one koje imaju između deset i dvanaest karaktera i koje su mješavina brojeva, slova, donjih crta i drugih znakova. Pazite da vam lozinka ne bude nešto očigledno, kao što je vaš datum rođenja ili ime djeteta, voljene osobe i slično. Takođe, nemojte nikome davati svoju lozinku. Pored toga, bitno je i da je ne zapisujete na vidljivim mjestima (planeri, rokovnici i slično).

 

Izbjegavajte pristup Facebooku sa javnih računara

Pored očigledne opasnosti da javni računari “zapamte” vašu lozinku, veoma je moguće i da ćete se zaboraviti odjaviti sa naloga pri čemu isti izlažete riziku.

 

Lažne stranice za logovanje moraju biti pažljivo izbjegavane

Ovo može biti trik hakera, kako bi sačuvali vašu e-mail adresu i lozinku. Upravo iz tog razloga je potrebno da se prijavljujete na nalog samo na zvaničnoj Facebook adresi, odnosno www.facebook.com.

 

Nikada ne zaboravite da se odjavite

Ovo i nije posebno bitno ako koristite personalni računar. Međutim, ova greška, ukoliko koristite javni računar, može vas skupo koštati – hakerima može biti veoma lako da “upadnu” u vaš nalog.

 

Ne prikazujte cijeli datum rođenja

Pošto je ovo važna karakteristika identifikacije, ona hakerima može olakšati pristup vašem nalogu.

 

Povežite dodatnu e – mail adresu sa vašim nalogom

Na ovaj način ćete lakše “vratiti” svoj Facebook nalog, ukoliko bude meta hakera, nego ako imate samo jednu e-mail adresu.

 

Budite oprezni sa fajlovima koje “skidate” sa Facebooka

Fajlove koji su nepoznati ili iz neutvrđenog izvora treba tretirati sa najvećom pažnjom, jer se vaši lični podaci mogu ukrasti čim kliknete na link. Slično tome, izbrišite sve Facebook aplikacije koje izgledaju sumnjivo.

 

Pazite koga dodajete na listu prijatelja

Iako je postalo neka vrsta trenda da se hvali sa velikom listom prijatelja, zagovornici sigurnosti to ne odobravaju. Tretirajte zahtjeve za prijateljstvo s oprezom – naizgled ljubazne osobe mogu vam nanijeti veliku štetu.

 

Uključite SSL podešavanja kada koristite Facebook preko bežične konekcije

Ovo sprečava hakere da pristupaju podacima za prijavljivanje u nalog koji se nalaze u vašem računaru. To možete podesiti na stranici Podešavanja naloga (Account settings).

 

Uključite e – mail obavještenja koja ćete dobijati kada se prijavljujete na Facebook

Ovo možete uraditi tako što ćete otići u Podešavanja naloga (Account settings) pa onda u Sigurnost naloga (Account security). Na taj način ćete dobijati obavještenja putem sms-a ili e – maila svaki put kada se novi uređaj ili računar prijavljuje u vaš nalog. Takođe, moći ćete da pregledate bilo koje aktivnosti koje su se nedavno dešavale unutar vašeg naloga.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info