Prednosti jutarnje šetnje

0

Jutarnje šetnje bi trebale biti jedna od najboljih vježbi koje možete praktikovati. Tokom godina, milioni ljudi imaju koristi od pomenutih šetnji – one pomažu i da se riješite ozbiljnih zdravstvenih problema. Donosimo vam par odličnih razloga zašto biste trebali upražnjavati ovu jednostavnu vježbu.

 

  • Šetnja je odličan oblik kardio treninga. Ona poboljšava cirkulaciju krvi u organizmu i održava srce zdravim i aktivnim. Osim toga, ona će vam pomoći da krvni pritisak držite pod kontrolom.
  • Osam kilometara hoda svakog jutra poboljšava metabolizam vašeg organizma. Bolje probavljate hranu, sagorijevate više kalorija i ostajete u odličnoj formi i kondiciji.

  • Kada hodate, mišići u vašim udovima neprestano “rade” te zahtijevaju više energije nego kada mirujete. Da bi se ispunila ova povećana potražnja, vaš organizam mora sagorijevati više kalorija te ćete izgubiti težinu brzo i na zdrav način.
  • Kada idete u jutarnje šetnje, imate i dobijate sve prednosti vježbanja na otvorenom. Vježbanje na otvorenom je korisnije za tijelo, jer se “borite” protiv prirodnih sila, kao što su toplota, gravitacija i vjetar. Osim toga, vježbanje u prirodnom okruženju je dobro za “osvježenje” uma. Svježi, spoljni vazduh bolji je za vaše zdravlje od ustajalog vazduha u zatvorenim fitnes centrima.

  • Kada ujutro hodate na otvorenom, vaš mozak oslobađa dva hormona koji se zovu serotonin i endorfin. Ovi hormoni su prirodni analgetici vašeg tijela te pomažu u “podizanju” raspoloženja. Dakle, jutarnja šetnja vam može pomoći da potisnete osjećaj depresije i osjetite olakšanje od stresa.
  • Jutarnja šetnja je najjednostavniji oblik vježbanja, a može je upražnjavati svako. U zavisnosti od toga koliko vam odgovara, možete sami odrediti intenzitet i dužinu šetnje. Takođe, rizici od povreda su zanemarljivi.

 

Već odavno je jasno da je fizička aktivnost dobra po zdravlje ljudi. Međutim, zadnja istraživanja pokazuju da je jutarnja šetnja jedan od najboljih načina da, na veoma jednostavan način, popravite zdravlje i raspoloženje. Šetajte kad god možete i koliko god možete – šetnja vam samo može pomoći da se osjećate bolje i zdravije.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info