Kakav uticaj ima kofein na naš organizam

0

Naučnici, već dugi niz godina, proučavaju uticaj kofeina na naš organizam. Do sada su vršena mnoga istraživanja, ali se većina njih razlikuje u konačnim rezultatima. Međutim, otkriveni su neki pozitivni i negativni efekti kofeina, a mi smo se osvrnuli na nekoliko njih.

 

  • Način na koji kofein utiče na vas zavisi od vašeg tijela i nervnog sistema, tjelesne težine, pola i mnogih drugih faktora. Međutim, efekat izazvan kofeinom može trajati i do osam sati.
  • Jedna od očiglednih stvari na koje kofein utiče su srce i krv. Kofein sužava krvne sudove, a samim tim srce počinje da brže pumpa krv. Upravo iz tog razloga kofein je opasan za osobe koje pate od hipertenzije (visokog krvnog pritiska). On čak može izazvati moždani udar.

  • Kofeinski proizvodi, kao što su kafa, kakao i čaj, bogati su antioksidantima koji sprečavaju prevremeno starenje pa čak i rak. Ovi proizvodi su, takođe, bogati masnim kiselinama i određenim vitaminima.
  • Međutim, kofein može imati i negativne posljedice po zdravlje ljudi. On može usporiti probavu opuštanjem mišića crijeva. Upravo zbog toga se ne preporučuje da pijete kafu ili čaj odmah nakon obroka – potrebno je da sačekate minimalno pola sata prije nego konzumirate neki kofeinski napitak.

  • Kofein utiče na nervni sistem. Kao rezultat toga, neke osobe pate od ekstremnih uticaja kofeina, kao što su drhtanje ruku, dugotrajni osjećaj mučnine i anksioznost.
  • Većina osoba konzumira kofeinske napitke sa šećerom. Ovo preopterećuje pankreas, izazivajući ga na proizvodnju više inzulina kako bi se šećer probavio. Kombinacija kofeina i velike količine šećera može pogoršati nivo inzulina u organizmu.

  • Kofein utiče na vaš organizam na način koji je sličan efektima stresa. Moderni način života pruža dosta izazova za povećanje nivoa stresa iznad normale, a kofein dovodi do povećanja već povišenog nivoa stresa.

Dakle, kao što ste mogli vidjeti, kofein ima i porednosti i nedostatke. Ako možete da kontrolišete unos kofeina, možete imati koristi od njegovih pozitivnih efekata. Nasuprot tome, pretjerana količina kofeina može imati veoma negativan uticaj na vaše zdravlje. Preporuka: budite umjereni, kao i u svemu ostalom u životu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info