Propolis, drugi najbolji pčelinji proizvod

0

Zvanični naziv za propolis je pčelinji propolis. “Pčela” je pčela, “pro” znači prije, a “polis” znači grad. Pčelinji propolis zapravo znači “prije ulaska u košnicu”.

Propolis potiče od soka biljaka i pčelinje pljuvačke. On je ljepljiva smola smeđe boje koju pčele koriste za:

  • krpanje gnijezda (košnice) koje curi i zaštite od vanjskih uticaja
  • sterilisanje košnica, zaustavljanje rasta i razvoja bakterija, virusa i gljivica.

Propolis sadrži gvožđe, vitamine B kompleksa, provitamin A, vitamine C i E, amino kiseline, minerale i raznovrsne bioflaonoide. On, takođe, služi i za zaštitu organizma. Propolis može aktivirati rad timusa (grudne žlijezde) koja funkcioniše kao imunološki sistem, sprečavajući virusne i gljivične infekcije te druge parazite koji mogu izazvati razna oboljenja. Drugim riječima, propolis radi na izgradnji prirodnog odbrambenog mehanizma našeg organizma.

Propolis djeluje kao antiseptik i antibiotik, a ima i antigljivično i antiupalno dejstvo te je veoma koristan za čišćenje (detoksikaciju) organizma. Pored toga, naučne studije dokazuju da propolis djeluje i protiv patogena bakterija, kao što su: saprofitni stafilokok (uzrokuje infekcije urinarnog trakta), klostridije (uzrokuju lošu probavu), korinobakterije (uzrokuju difteriju), streptokoke (uzrokuju infekcije grla i sinusa), klebseilla pneumoniae (uzrokuje bronhitis i upalu pluća) i pseudomonas sp. (uzrokuje infekciju na povredama).

Sa sposobnošću liječenja rana, propolis može da pomogne u liječenju zdravstvenih problema izazvanih infekcijama mikroorganizama na respiratornom sistemu, kao što su upala pluća, astma, sinuzitis i tuberkuloza.

Propolis se može koristiti i za ispiranje usta. On može zaustaviti razvoj bakterija u ustima koje izazivaju kvarenje zuba i zapaljenje desni. Propolis, takođe, sadrži antioksidante u vidu flavonoida, kao što su kvercetin, kempferol, apigenin i luteolin. Prema istraživanjima, jedna kap propolisa sadrži jednak broj flavonoida koji se nalazi u 500 narandži.

Propolis ima antikancerogena svojstva, a sprečava i viralnu replikaciju HIV virusa. Propolis je dostupan na tržištu u vidu tableta, kapsula ili tečnosti. Upotreba propolisa, kao dodatka ishrani, je jedna do dvije tablete ili kapsule dnevno. Jedna tableta ili kapsula jednaka je količini od 250 grama propolisa.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info