10 savjeta za izbjeljivanje zuba

1

Za održavanje bjeline zuba je potrebno i malo rada, koji se i više nego isplati svaki put kada se nasmijete. Kroz uvođenje zdravih praksi u dnevnom održavanju zuba i izbjegavanjem određenih namirnica, popločaćete put ka sjajnijem osmijehu i samopouzdanju koje dolazi s njim. Da vidimo šta vam je činiti.

 

Redovno pranje i čišćenje zuba zubnim koncem

Ovaj savjet su nam roditelji i zubari ponavljali još otkako smo bili u vrtiću, a on vrijedi i dan danas. Redovno pranje i čišćenje zuba zubnim koncem uklanja nagomilani kamenac koji uzrokuje promjenu boje zuba. Perite zube bar dva puta dnevno nakon obroka – jednom ujutro i jednom pred spavanje.

 

Koristite električnu četkicu za zube

Većina zubara preporučuje korištenje električnih četkica za zube, jer istraživanja pokazuju da su bolje u uklanjanju kamenca od običnih četkica. Pulsirajuća vlakna brzo skidaju kamenac i lakše dopiru do mjesta koja je teže “dohvatiti” običnom četkicom za zube, što omogućava bolju zaštitu od karijesa i upale desni.

 

Pijte puno vode

Ako pijete vodu tokom cijelog dana, a posebno za vrijeme i poslije obroka, ona će ispirati vaše zube i sprečavati agense koji utiču na promjenu boje da reaguju na površinu vaših zuba.

 

Nemojte pušiti

Duvan zubima daje nezdravu žutu boju, nakon duže upotrebe. Prije nego se upustite u ovu “avanturu”, razmislite o efektima koje pušenje ima na vaše zube i cijeli organizam.

 

Konzumirajte namirnice koje su prirodni izbjeljivači zuba

Pojedine vrste sirovog voća i povrća doprinose bjelini zuba tako što čiste površinu zuba dok ih jedete ili podstiču usta na proizvodnju više pljuvačke. Primjeri ovih namirnica su: jabuke, kruške, ananas, celer, jagode, mrkva, narandže i karfiol.

 

Pazite šta pijete

Vino (i crno i bijelo), kafa, gazirani sokovi i crni čaj uzrokuju promjenu boje na površini vaših zuba. Da biste spriječili stvaranje mrlja, možete ograničiti unos pomenutih napitaka, pijte gutljaj vode odmah nakon gutljaja nekog od datih napitaka i perite zube ubrzo nakon njihovog konzumiranja.

 

Koristite slamku

Pijenje kroz slamku pomaže napicima da, uglavnom, zaobiđu zube na putu do vašeg grla, što ograničava vrijeme koje je napitku potrebno da stvori mrlje na zubima.

 

Razmislite o korištenju paste za izbjeljivanje zuba

Mnoge paste za izbjeljivanje zuba koriste trenje da bi uklonile kamenac i mrlje sa zuba. Uklanjanjem pojedinih mrlja, vaši zubi mogu postati svjetliji. Najbolje je da se posavjetujete sa stomatologom oko korištenja paste za izbjeljivanje zuba.

 

Trakice za izbjeljivanje zuba

Trakice za izbjeljivanje zuba vam mogu potencijalno uljepšati osmijeh, ali to zavisi od toga koje trakice koristite. Pojedine marke su pokazale pravi napredak, dok druge nisu napravile skoro nikakvu promjenu. Zapravo, pojedine trakice vam mogu oštetiti zube, jer su njihovi sastojci prejaki za zubnu caklinu. Prije nego se odlučite na njihovu upotrebu, obavezno konsultujte stomatologa.

 

Redovni pregledi

Profesija vašeg stomatologa se vrti oko vođenja brige za zdravlje i izgled vaših zubi pa ko vam onda može dati bolji savjet? Redovne posjete stomatologu će vaše zube održati bez kamenca, a ako želite bjelje zube, vaš stomatolog vam može preporučiti najnovije i najbolje opcije izbjeljivanja zuba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info