Kako da kontrolišete poriv za slatkišima

0

Ovisnost od šećera je kao i svaka druga ovisnost – veoma je teško boriti se s njom i savladati je. U ovom slučaju je od suštinskog značaja imati dobar plan, veliku volju i želju. Donosimo par korisnih savjeta.

 

  • Već odavno je poznato da je doručak najvažniji obrok. U ovom slučaju, bitno je da se doručak sastoji od namirnica bogatim proteinima, mastima i fitonutrijentima. Tipični doručak koji se sastoji od ugljenih hidrata i šećera je najgora stvar koju možete uraditi i upravo zbog njega ćete cijeli dan imati poriv za slatkišima. Dobar i zdrav doručak je od suštinskog značaja za kontrolisanje ovog poriva.
  • I redovni obroci su veoma bitni. Dnevna preporuka je tri obroka i dva međuobroka. Kod većine ljudi, ako ne jedu redovno, nivo šećera u krvi opada i dolazi do poriva za slatkišima i nezdravom hranom.
  • Odvratite sebi pažnju na veoma jednostavan način: otiđite u šetnju (najbolje je ako možete otići u prirodu), uradite par trbušnjaka, preskačite uže… Porivi za slatkišima traju maksimalno dvadeset minuta i nakon toga nestaju. Ukoliko uspijete da se “zabavite” nečim drugim, oni nestaju i ranije. Što češće to radite, lakše ćete se nositi sa porivima za slatkišima.

  • Kad god imate poriv za slatkišima, uzmite komad voća. Ono bi trebalo zadovoljiti želju za slatkišima, a i puno je zdravije.
  • Voda je vaš pravi prijatelj! Pijte puno vode i slatka i nezdrava hrana će vam veoma rijetko pasti na pamet.
  • Riješite se slatkiša koje imate u kući. Najbolje je da ih uopšte ne donosite u kuću, a umjesto njih – uvijek imajte voće. Što više, to zdravije!
  • Jedan od faktora koji veoma utiče na ovisnost od šećera su i emocionalni problemi. Bitno je da shvatite da li imate poriv za slatkišima samo zato što niste jeli ništa slatko cijeli dan ili je to zbog nekog emocionalnog problema. Bihejvioralne terapije vam mogu pomoći da saznate šta je pravi razlog.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info