9 zdravstvenih koristi brokule

1

Možete je voljeti ili ne, ali ona je jedna od najzdravijih vrsta povrća. Mnogobrojne studije pokazuju da brokula sprečava razvoj tumora i do 60% te smanjuje već postojeće tumore i do 75%. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih zdravstvenih koristi ovog povrća neobičnog oblika, a mi vam donosimo još devet.

Antikancerogena svojstva


Brokula sadrži glukorafanin, kojeg tijelo obrađuje u anti-kancerogeno jedinjenje sulforafan. Ovo jedinjenje oslobađa organizam od helikobakter pilorija, bakterije koja povećava rizik od raka želuca. Osim toga, brokula sadrži indol-3-karbinol, moćni antioksidant i anti-kancerogen koji ne samo da ometa rast raka dojke, grlića materice i prostate već i poboljšava funkcije jetre. Pored brokule, slična svojstva imaju prokelj, karfiol i kupus.

Snižava holesterol


Brokula sadrži visok nivo rastopljivih vlakana koja pomažu da se smanji nivo lošeg (LDL) holesterola u organizmu.

Anti-upalna svojstva


Brokula je posebno bogat izvor kemferola i izotiocijanata, koji se svrstavaju u najmoćnije anti-upalne fitonutrijente. Istraživanja pokazuju da kemferol smanjuje uticaj alergija na naš organizam. Brokula sadrži i značajnu količinu omega-3 masnih kiselina, za koje je poznao da imaju anti-upalno dejstvo.

Vitamin C


Od svih drugih vrsta povrća iz porodice krstašica (kupusnjača), brokula ima najviši nivo vitamina C. Pored toga, ona sadrži i moćne antioksidante kao što su: karotenoid lutein, zeksantin i beta – karoten.

Prevencija osteoporoze


Brokula sadrži i veoma visok nivo kalcijuma i vitamina K koji su bitni za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze.

Zdravlje krvnih žila


Anti-upalna svojstva sulforafana, jednog od izotiocijanata koji se nalazi u brokuli, mogu spriječiti (ili čak “popraviti”) pojedina oštećenja zidova krvnih žila koja obično izazivaju upale (usljed hroničnih problema sa šećerom u krvi).

Detoksikacija organizma


Glukorafanin, glukonasturtin i glukobrasicin su posebni fitonutrijenti koji podupiru sve korake u procesu detoksikacije organizma, uključujući aktivaciju, neutralizaciju i eliminaciju neželjenih zagađivača. Najbolja kombinacija ova tri jedninjenja se može pronaći u brokuli.

Pomaže probavu


Brokula je veoma bogata vlaknima koja pomažu probavu, sprečavaju zatvor, održavaju šećer u krvi na normalnom nivou i sprečavaju prejedanje. Osim toga, 100 grama brokule sadrži istu količinu proteina kao i 100 grama riže ili kukuruza, ali sa upola manje kalorija. Dakle, sve navedeno čini brokulu odličnom namirnicom za dijetu.

Održavanje krvnog pritiska na normalnom nivou


Zahvaljujući visokom nivou kalijuma i magnezijuma koje brokula sadrži, ona pomaže održavanje krvnog pritiska u granicama normale.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info