Je li vaša spavaća soba štetna po vaše zdravlje?

0

Prije nego krenete večeras na spavanje, pokušajte se prisjetiti kad ste zadnji put oprali jastuk na kojem spavate. Ne sjećate se? To nije dobro. Istraživanja pokazuju da neodržavanje higijene jastuka povećava rizik od nakupljanja bakterija i mrtvih ćelija kože (bez obzira na jastučnicu!). Pogledajte sljedeće savjete.

Prozor


Grinjama, bakterijama i plijesnima pogoduje toplo okruženje pa je upravo zbog toga pametno da provjetravate spavaću sobu. Pola sata dnevno sasvim je dovoljno.

Jastuci


Kosa, vlaga, znoj – koliko “prljavštine” jedan jastuk može podnijeti? Provjerite koliko je vaš čist tako što ćete ga položiti preko ruke – ako stoji ravno onda je čist, a ako se savija onda je prljav. Takođe, savjetuje se da ga perete svaka dva mjeseca.

Plahte


Ne znamo da li ima potrebe, ali evo, reći ćemo – plahte se mijenjaju jednom sedmično te se peru na minimalno 60°C. Eto, rekli smo!

Madrac


On je veoma pogodno tlo za grinje koje mogu da izazovu astmu i alergije. Usisavajte ga jednom mjesečno, a preporučuje se da ga dva puta godišnje dubinski čistite.

Pod


Nebitno da li je parket, laminat, tepih ili nešto sasvim treće – bitno je da ga usisavate bar jednom sedmično. Dosegnite sva mjesta i ne zaboravite usisati ispod kreveta. Ako imate tepih u spavaćoj sobi, bilo bi poželjno da ga perete dva puta godišnje. Naravno, nakon svakog usisavanja poda podrazumijeva se i njegovo prebrisavanje.

Noćni ormarić


Istraživanja pokazuju da su noćni ormarići (stolići), u hotelskim sobama, zapravo najprljavija mjesta. Ljudi koji često jedu u krevetu imaju običaj staviti hranu direkto na površinu ormarića. Jeli u krevetu ili ne, čistite ga bar jednom sedmično.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info