9 načina da živite život punim plućima

0

U neprestanoj gužvi i nedostatku vremena, često zanemarimo sebe i one koji nas okružuju. U samom procesu, dešava se da kvalitet života postaje puno lošiji te se čini da ne “vučemo sve konce”. Donosimo par prijedloga kako da to ispravite i živite život punim plućima.

 

Široki osmijeh

Često pokrivamo usta kada se smijemo ili samo “razvučemo” ljubazni osmijeh. Čega se to stidimo? Smijte se! Do maksimuma! Razvucite osmijeh od uha do uha i smijte se koliko god možete – smijeh je, ipak, najbolji lijek za sve.

 

Isplačite se

Nemojte se stalno suzdržavati od plača. Potisnute emocije mogu negativno uticati na cjelokupno zdravlje, a najčešći problemi koje izazivaju su stres, gojaznost i depresija.

 

Ne potiskujte prirodne potrebe

Zadržavanje urina ili suzbijanje kihanja duže vrijeme protivi se prirodnim zakonima, a i jako je štetno. Prema tome, čak i ako ste usred sastanka, ljubazno se izvinite i idite u toalet.

 

Čvrsto rukovanje

Pozdravljajte ljude kao da to stvarno i mislite. Budite ljubazni i neka prijateljske emocije dopru do vašeg sugovornika. Indijski tradicionalni pozdrav Namastey, koji se izgovara sklopljenih ruku, ima prekrasno značenje: “Pozdravljam božansko u vama”. Upravo to je način na koji treba da se ophodite sa ljudima koji vas okružuju.

 

Budite zahvalni za hranu

Molitva pred obrok je lijepa tradicija koje se i ne morate pridržavati. Ipak, bilo bi poželjno i jako lijepo da se zahvalite osobi koja vam je spremila obrok, jer ćete je učiniti veoma srećnom. I vi ćete se osjećati bolje, jer ćete dati nekome do znanja da cijenite njegov trud.

 

Izrazite svoja osjećanja

Ako nekoga volite, onda to i pokažite. Zašto dopustiti egu i lažnom ponosu da stanu na put najljepšim riječima na svijetu? Koliko često kažete svom partneru da ga volite? Izgovaranje riječi koje su povezane sa ljubavlju i naklonošću je, takođe, izvor sreće za osobu koja ih izgovara. Prema tome, samo naprijed – izrazite svoja osjećanja!

 

Ne plašite se da kažete “Izvini”

Iskreno izvinjenje će biti od velike koristi i vama i suprotnoj strani. Imajte na umu da srdžbom i ponosom nećete ništa postići. Možda se može činiti da je “Izvini” najteža riječ na svijetu, ali je ona ujedno i riječ koja će vam vratiti nekog dragog u život. I zapamtite – veze je lako pokidati, ali ih je teško ponovo izgraditi.

 

Pomozite ljudima oko sebe

Vašim prijateljima i porodici je velika utjeha saznanje da ćete, bez obzira na sve, biti tu za njih u bilo koje doba. Jedini način da ih u ovo uvjerite jeste da se stvarno pojavite kada vas trebaju. Svako može obećati, ali samo oni kojima je stvarno stalo će i ispuniti dato obećanje.

 

Naučite da pustite

Ako je odnos sa partnerom pun negativnosti, laži, “otrovne” energije – vrijeme je da se pozdravite! Napuštanje može biti teško, ali kada konačno smognete snage da to i uradite, osjećaj slobode i sreće će popuniti privremenu prazninu. Na kraju, bolje je biti i sam nego sa bilo kim!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info