9 potpuno prirodnih sredstava za čišćenje

0

Svi žele čist dom, ali ovih dana čistoća znači više od toga da nema prašine i prljavštine. Naime, prilikom čišćenja ne smiju se koristiit ni otrovne hemikalije. Zato se otarasite svih kupovnih sredstava za čišćenje i zamijenite ih jednako efikasnim prirodnim preparatima.

 

Soda bikarbona: za ribanje i izbjeljivanje

Koristite sodu bikarbonu za uklanjanje neprijatnih mirisa, kao i za izbjeljivanje. Pasta od sode bikarbone i vode može vam pomoći da izbijelite kade i umivaonike, a posuda sa sodom bikarbonom u kupatilu ili kuhinjskom ormariću upijaće sve mirise. O drugim primjenama sode bikarbone pogledajte ovdje.

 

Pčelinji vosak: za poliranje drveta

Zaboravite skupa sredstva za poliranje i zamijenite ih potpuno prirodnim pčelinjim voskom. Pronađite ga kod lokalnog pčelara te ćete tako podržati i svoju lokalnu ekonomiju.

 

Kukuruzni skrob i mineralna voda: za uklanjanje mrlja

Za brzo uklanjanje mrlja sa tepiha ili prekrivača, prekrijte mrlju skrobom, sačekajte 20 minuta, a zatim polijte minerralnom vodom. Isti metod možete koristiti za uklanjanje masnih mrlja sa odjeće.

 

Hidrogen peroksid: za dezinfekciju i uklanjanje mrlja

Hidrogen peroksid je moćno sredstvo za dezinfekciju. Kako biste se riješili plijesni, pomiješajte sodu bikarbonu i hidrogen peroksid tako da dobijete pastu, zatim stavite dobijenu mješavinu na plijesan i sačekajte nekoliko minuta prije nego je obrišete.

 

Limun: za uklanjanje mrlja i neprijatnih mirisa

Limun je univerzalno sredstvo za uklanjanje neprijatnih mirisa u kuhinji. Premažite dasku za rezanje sa pola limuna kako biste uklonili mirise poput luka ili ribe. Sok od limuna pojačava snagu čišćenja svih drugih sredstava za čišćenje, uključujući i običnu vodu.

 

Maslinovo ulje: za poliranje drveta

Maslinovo ulje je prirodno sredstvo za održavanje i poliranje drveta, ali je jednako dobro i za vašu kožu i kosu.

 

Esencijalna ulja: za preksrasan miris bez hemikalija

Iako su bez hemikalija, čista esencijalna ulja su veoma jaka. Uvijek ih pomirišite prije kupovanja kako biste se uvjerili da niste preosjetljivi na njihova isparenja i pažljivo postupajte s njima. Par kapi esencijalnih ulja daće antibakterijski efekat bilo kojem rastvoru za čišćenje, a najvažnije od svega – ostaviće prekrasan miris. Uvijek kupujte čista, nerazblažena esencijalna ulja, u tamno smeđim ili plavim bočicama.

 

So: za ribanje

Da biste očistili naslage sapuna pa čak i kamenac, iskombinujte sodu bikarbonu i kuhinjsku so, a zatim dobro izribajte. O drugim primjenama soli pogledajte ovdje.

 

Sirće: za dezinfekciju i uklanjanje mrlja

Alkoholno sirće je kralj čišćenja. Zbog svog dezinfekcijskog i osvježavajućeg dejstva, sirće je pravi izbor za čišćenje kuhinjske ploče, kvaka i telefona te svih drugih mjesta koja skupljaju veliku količinu bakterija. O drugim primjenama sirćeta pogledajte ovdje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info