5 načina na koje ne treba koristiti sodu bikarbonu

0

Soda bikarbona je odličan i koristan “alat” u svakom domu, a postoje deseci načina na koje je možete koristiti, što smo vam već ranije pokazali. Međutim, koliko god da je korisna, ova čudesna supstanca ima i svojih organičenja. Evo nekoliko načina na koje je ne trebate koristiti.

 

Kao sredstvo protiv žgaravice: Patite li od žgaravice? Soda bikarbona će vas riješiti tog problema istog trenutka. Međutim, po sastavu soda bikarbona je vrsta soli. Ukoliko vam je doktor rekao da smanjite unos soli, nemojte je koristiti kao lijek za žgaravicu. Umjesto toga, zamolite doktora da vam preporuči sigurniju alternativu.

Čišćenje aluminujuma: Ribanje posuđa sodom bikarbonom je odličan način da očistite tave i lonce, ali je nikada ne trebate koristiti na aluminijskom posuđu. Zbog svoje alkalne prirode, soda bikarbona reaguje sa aluminijumom što može uzrokovati promjenu boje na posuđu.

Osvježivač frižidera: Zato što reaguje sa kiselinama koje izazivaju neprijatne mirise, soda bikarbona može učiniti vaš frižider malo svježijim. Međutim, naglašavamo riječ “malo”. Problem je u tome što soda bikarbona mora biti prosuta po velikoj površini da bi apsorbovala veću količinu neprijatnih mirisa što znači da mala posudica u frižideru neće imati značajan učinak.

Akne: Soda bikarbona je moćno sredstvo za čišćenje i ljudi je koriste za gotovo sve – od osvježivanja prostora do njege kose. Ali, zbog svoje alkalne prirode, ne biste je trebali koristiti kao lijek za akne. Naime, soda bikarbona neutrališe prirodne kiseline našeg tijela koje drže bakterije pod kontrolom. Ako je nanesete samo malo na lice, dajete bubuljicama zeleno svjetlo da se rašire po cijelom licu.

Kao prašak za pecivo: Možda izgledaju isto, ali prašak za pecivo i soda bikarbona nisu iste stvari. Iako obje mješavine mogu proizvesti ugljen dioksid koji pecivu daje laganu, prozračnu teksturu, soda bikarbona reaguje samo sa hranom koja sadrži kiseline, kao što su jogurt ili mlijeko. Sa druge strane, prašak za pecivo ima ove kiseline u svom sastavu, tako da mu je primjena daleko šira.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info