Kako da se najlakše riješite mrlja na odjeći

0

One su grozne i znaju se “javiti” veoma često, ali šta da se radi? Nekad ih je sasvim nemoguće izbjeći: vino, trava, sos… I, šta onda? Rado bismo iskoristili neki od hemijskih odstranjivača, ali se zna desiti da oni unište tkaninu. Hemijska čistiona je OK, ali je i skupa. Evo par savjeta.

 

Crno vino

Za ovaj trik ste možda čuli i ranije: ako se umrljate crnim vinom, odmah po njemu pospite bijelo! Potrebno je što prije reagovati, da se mrlja ne bi osušila. Nakon toga odjeću isperite ručno, u hladnoj vodi.

 

Kafa

Mrlje od kafe ćete najlakše ukloniti na sledeći način: pomiješajte vodu, prašak za veš i alkoholno sirće. Miješajte dok ne dobijete pastu, a zatim je nanesite kružnim pokretima na mrlju. Isperite hladnom vodom te nanesite prstohvat praška prije nego ubacite u veš mašinu.

 

Dezodorans

Antiperspirant, obični ili u stiku – neka priča ko šta hoće, većina ih ostavlja mrlje kojih se teško riješiti! Ipak, postoji lijek i za to. Pomiješajte jednaku količinu vode i limunovog soka te dobijenu smjesu nanesite na mrlju. Odjeću iznesite na sunce, da se osuši, a poslije perite kao i obično. Ako ovo ne upali, pomiješajte dva aspirina i 100 ml vode te smjesu nanesite na mrlju. Ostavite da odstoji dva sata i onda dodajte malo tečnog deterdženta te istrljajte i isperite hladnom vodom. Nakon toga ubacite u veš mašinu i perite kao i obično.

 

Trava

Ako mrlju od trave ne očistite odmah pomoću vode i spužve, napravite pastu od sode bikarbone i alkoholnog sirćeta te nanesite na mrlju. Ostavite da odstoji sat vremena te isperite hladnom vodom. Nakon toga perite kao i obično.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info