7 biljnih lijekova protiv proljetnih alergija

0

Proljeće znači različite stvari za svakog od nas, ali za veći broj ljudi ono znači suzne oči, začepljeno grlo i nos koji curi. Ako patite od sezonskih alergija svakog proljeća, više nema razloga za strah! Majka priroda se pobrinula da nam obezbijedi par lijekova koji nam mogu olakšati kašljanje i kihanje.

 

Kamilica

Antiupalna svojstva kamilice pomažu kod suhih očiju koja često znaju i da svrbe. Držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice na očima. Ponavljajte postupak par puta dnevno.

 

Kopriva

Kopriva djeluje kao antihistamin te pomaže da se smanje simptomi alergije kao što su kihanje i svrab očiju. Pokušajte sa tabletama koprive (300 do 500 mg) ili potražite čaj od njenog lišća.

 

Nana

Nana je veoma dobar lijek za začepljene disajne puteve. Poboljšajte disanje tako što ćete se inhalirati čajem od svježih ili sušenih listova nane.

 

Majčina dušica

Čaj od majčine dušice pomaže kod liječenja kašlja, gušenja izazvanog alergijom, a ima i umirujuće dejstvo na upaljeno grlo. Ako je ne možete naći svježu, čaj možete naći u svim biljnim apotekama.

 

Med

Između ostalih zdravstvenih koristi, med je jako dobar lijek za ublažavanje kašlja i zapaljenja grla. Jedna kašika u šolji čaja bi trebala biti dovoljna količina.

 

Đumbir

Đumbir može “smiriti” iritaciju upaljenog grla, a naročito je snažan u kombinaciji s medom. Napravite čaj od svježeg đumbira: u vrelu bodu ubacite pet grama svježe izrendanog đumbira te kuhajte do 10 minuta. Procijedite i ubacite kašiku meda. PS: možete koristiti i đumbir u prahu.

 

Ljuta paprika

Ljuta paprika je bogat izvor kvercetina, bioflavonoida koji sprečava oslobađanje histamina i drugih hemikalija koje izazivaju upale i simptome alergije. Ona, takođe, pomaže ublažiti bol kod zapaljenja grla.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info