5 koraka za duži život

0

Zastrašujuće statistike o dijabetesu pokazuju da u svijetu trenutno ima 350 miliona osoba koje boluju od ove bolesti. Šta to konkretno znači? Više srčanih i moždanih udara te kraći životni vijek od očekivanog. Jednostavne savjete za prevenciju ove bolesti – jedite zdravu hranu, redovno vježbajte – nekada je teško pratiti i ispuniti. Evo par savjeta kako da ih najlakše postignete.

 

Salata

Kada konzumirate hranu bogatu ugljenim hidratima (krompir, tjestenina, riža) pobrinite se da s njom unosite i salatu, po mogućnosti začinjenu sirćetom. Samo 20 mililitara sirćeta može sniziti nivo šećera i za 42%.

 

Tjestenina

Reagovanje ćelija na inzulin je ključ koji pomaže da ne dobijemo dijabetes, jer je inzulin hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. To možemo postići i na sledeći, ukusni, načn: prodinstajte tjesteninu u ekstra djevičanskom maslinovom ulju (ubacite i malo povrća). Nedavno istraživanje pokazuje da ovakav pristup znatno povećava inzulinsku osjetljivost kod gojaznih žena. Osim toga, naučnici tvrde da konzumiranje namirnica bogatih ugljenim hidratima, a koje su dinstane u maslinovom ulju, održava nivo šećera u krvi stabilnim.

 

Trčanje

Samo jedna “sesija” umjerenog vježbanja popravlja kontrolu nivoa šećera u krvi, a pokazalo se da vježbanje više puta po par minuta ima isti efekat kao i konstantno vježbanje. Zapravo, sjedenje satima povećava rizik od većeg broja oboljenja, čak iako redovno vježbate. Potrudite se da se krećete bar 45 minuta dnevno. Najbolje od svega je što ovu aktivnost možete upražnjavati i za vrijeme drugih aktivnosti – dok telefonirate, kuhate, čistite…

 

Spavanje

Ako većinu noći ne spavate između sedam i osam sati, vaš rizik od razvijanja dijabetesa raste sa 37 na 88%. Da biste spavali bolje i duže, zamračite prostoriju, jer i najmanji tračak svjetlosti tokom sna smanjuje proizvodnju melatonina, hormona koji vam pomaže da zaspite. Takođe, “zabranjuje” se upotreba svih vrsta ekrana (od mobilnog telefona do televizora) u spavaćoj sobi.

 

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi možda i jesu bogati mastima, ali istraživanja pokazuju da njihovo konzumiranje umjesto čipsa ili krompira će vam pomoći da smršate. Takođe, nedavne studije pokazuju da pistacije, bademi i kikiriki imaju iznenađujuću snagu u održavanju šećera na normalnom nivou.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info