Jednostavni načini da popravite raspoloženje

0

Čak i najveći optimisti mogu povremeno pribjeći metodama za popravljanje raspoloženja. Uvijek odvojite vremena za sebe pa makar to bilo samo deset minuta dnevno. Ako ništa drugo, zastanite malo i pomislite koliko ste jaka i dobra osoba. Momentalno će vam porasti nivo samopouzdanja, a i osjećaćete se bolje. Donosimo vam deset jednostavnih načina pomoću kojih ćete popraviti raspoloženje i biti srećni.

 

Šetnja

Samo malo vježbe vam može pomoći da “rasčistite” misli i da drugačije gledate na probleme koji vas tište. Izvedite psa u šetnju ili zovite prijateljicu da vam se pridruži. Osjećaćete se bolje, vjerujte nam na riječ.

 

Spavanje

Preskočite buljenje u TV do sitnih sati te otiđite ranije na spavanje. Povećanje “količine” sna može smanjiti nivo stresa te ćete se osjećati zadovoljno, odmorno i energično.

 

Zahvalite se

Zahvalite se nekome, ko je učinio nešto za vas, tako što ćete mu poslati malu poruku, čokoladu, buket cvijeća… Izmamićete osmijeh na lice osobi kojoj se zahvaljujete, a i vi ćete biti srećni i zadovoljni.

 

Dijelite komplimente

Sviđa vam se njena boja kose? Umirete od želje da saznate gdje je on kupio tu divnu košulju i kravatu? Recite nekome da vam se sviđa to što oni imaju i sigurno ćete im uljepšati dan. Kada budete vidjeli dobre stvari u drugim ljudima, vidjećete ih i kod sebe. Ko zna, možda ćete i vi dobiti neočekivani kompliment.

 

Planirajte odmor

Radeći jednolične stvari svakog dana može nas ubaciti u kolotečinu te ćemo početi negativno gledati na stvari oko nas. Planiranje odmora će vam pomoći da se radujete nečemu što tek treba da se desi te će vam pomoći da shvatite da nije sve tako crno.

 

Kupite nešto smiješno

Uostalom, smijeh je najbolji lijek. Kupite nešto što će vas nasmijati, kao što je neka smiješna slika, knjiga, omiljena serija ili film. Smijeh će povećati nivo endorfina te ćete se osjećati srećno i zadovoljno.

 

Otiđite na masažu

Deset minuta relaksacije može učiniti čuda. Zamislite onda kako ćete se osjećati nakon pola sata masaže. Otiđite na masažu bar jednom sedmično – vaša leđa i vrat će vam biti veoma zahvalni, a vi ćete biti opušteni.

 

Nosite omiljenu boju

Obožavate vatrenu crvenu boju? Ili ste više pristalica plavih tonova? Nosite odjeću u vašoj omiljenoj boji te ćete se osjećati srećnije i lakše ćete “pregurati” i najteži dan.

 

Snaga uma

Poboljšajte svoje pouzdanje tako što ćete riješiti izuzetno tešku ukrštenicu ili sudoku. Hvatajući se u koštac sa nekim izazovom i povećanjem snage uma pomoći će vam da imate bolji, samopouzdaniji pogled na život.

 

Model ponašanja

Slikajte se dok radite nešto što volite (vozite rolere, svirate omiljeni instrument, plivate, skijate, družite se sa prijateljima…). Stavite sliku na vidljivo mjesto te ćete se na taj način uvijek podsjetiti da vodite zanimljiv život i da ima puno stvari zbog kojih trebate biti srećni.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info