Hrana za borbu protiv nesanice

0

Jedan od razloga za nesanicu može biti i način ishrane. Donosimo vam četiri namirnice čije konzumiranje pomaže da lakše zaspite.

 

Integralne žitarice

Ovsena kaša, pahuljice i hljeb od integralnih žitarica povećavaju proizvodnju serotonina koji usporava nervnu aktivnost, umiruje mozak i širi “poruku” vašim tijelom da je sve u redu. Mozak u večernjim satima pretvara serotonin u drugi hormon, melatonin, koji reguliše spavanje.

 

Crveno meso i druge namirnice bogate željezom

Ako vas nemirne noge drže budnima cijelu noć, moguće je da imate određeni tip anemije koji je nastao usljed nedostatka željeza u krvi. Obavezno posjetite doktora. Doktor vam može prepisati vitamine ili preporučiti ishranu koja je bogata željezom. U tom slučaju konzumirajte crveno meso i to najbolje za ručak.

 

Ćuretina

Ona je bogata triptofanom, amino kiselinom koju tijelo koristi u proizvodnji serotonina. Možete probati i med i toplo mlijeko: brzo svarljivi ugljenihidrati poput meda ili pire krompira stimulišu oslobađanje inzulina, što zauzvrat omogućava većoj količini triptofanoma da dođe do mozga.

 

Čaj od kamilice

Ponekad, sve što vam je potrebno da zaspite jeste da odete u krevet sa tim ubjeđenjem. Ne postoje jaki naučni dokazi da čaj od kamilice pomaže kod nesanice, ali veliki broj ljudi tvrdi da on opušta. Ako mislite da će vam šolja ovog krasnog čaja prije spavanja pomoći da brže zaspite, onda to vjerovatno i jeste tako.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info