Kada baciti začine i druge dugotrajne namirnice

0

Sa toplijim vremenom bi trebalo i da napravimo par promjena. Neke od njih su i čišćenje vašeg doma, tačnije ostave. Dugotrajne namirnice (začini, brašno, šećer) jesu dugotrajne, ali neke od njih nisu vječne. Ne znate kada je vrijeme da ih se riješite? Evo par savjeta.

 

Začini

Iako većina proizvođača tvrdi drugačije, začinsko bilje i mljeveni začini mogu trajati godinu dana, a začini u zrnu i do dvije godine. Uvijek ih čuvajte na tamnom i suhom mjestu.

 

Sosovi

Većina sosova i drugih dodataka (majoneza, senf) će trajati šest mjeseci nakon prvog otvaranja. Potrebno ih je čuvati isključivo u frižideru.

 

Brašno

Brašno može trajati između šest i devet mjeseci, ako ga čuvate u zatvorenoj posudi. Možete ga čuvati i u frižideru, u zatvorenoj plastičnoj kesi.

 

Šećer

Šećer nema rok trajanja, ali je najbolje da ga čuvate u hermetičkim posudama, jer ćete ga tako sačuvati od vlage. On sprečava rast mikroba tako da se nikad neće pokvariti.

 

Med

Kao ni šećer, ni med nije kvarljiva namirnica. Ukoliko se kristališe, to nije znak da se pokvario, a možete ga ponovo otopiti ako teglu ubacite u vrelu vodu i miješate.

 

Ulje

Ulje je najbolje čuvati na suhom i tamnom mjestu. Ako ga skladištite na sobnoj temperaturi, trajaće do devet mjeseci. Ipak, prije upotrebe provjerite da nije slučajno užeglo.

 

So

Može trajati vječno, sve dok je čuvate ma suhom mjestu i u zatvorenoj posudi.

 

Orasi

Orasi su prilično kvarljivi, zahvaljujući visokom sadržaju ulja. Ako ih čuvate u frižideru, u hermetičkim posudama, oljušteni orasi mogu trajati šest mjeseci do godinu dana. Ipak, najbolje ih je probati prije upotrebe.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info