Stvari kojih se trebate riješiti čim prije

2

Prvi korak da povedete brigu o sebi jeste da se pobrinete da je vaš životni prostor uredan. Kuća u kojoj su stvari nagomilane može da negativno utiče na raspoloženje, čineći vaš lični prostor mjestom iz kojeg želite pobjeći umjesto male oaze u koju se želite vratiti nakon napornog dana. Organizujte dan “bacanja” bar jednom mjesečno te na taj način spriječite nagomilavanje stvari. Evo nekih stvari koje ne biste trebali čuvati.

 

Stari časopisi

Oslobodite se starih časopisa koji kupe prašinu, jer ih najvjerovatnije nećete ponovo čitati. Ako imate neke članke koje volite, skenirajte ih i čuvajte u računaru. Osim toga, možete ih i izrezati i čuvati u fascikli.

 

Računi

Nema potrebe da čuvate račune i izvode iz banke. Zatrpaćete prostor i napraviti nered. Računi komunalija se, po pravilu, čuvaju godinu dana, ali čak ni njih više ne morate čuvati – skenirajte ih i čuvajte u računaru.

 

Odjeća

Riješite se odjeće koju niste nosili bar devet mjeseci. Nemojte je bacati – poklonite je nekome kome je potrebna ili je odnesite u neku humanitarnu organizaciju.

 

Knjige

Pređite preko police sa knjigama i odaberite one koje niste taknuli u poslednjih godinu dana i one koje ne planirate uopšte čitati. Ovo može biti malo teško i nemilosrdno, ali zapitajte se da li ćete ikada čitati te knjige. Možete ih pokloniti nekome, mijenjati za druge ili ih odnijeti u biblioteku (svi znamo kakvo nam je stanje u bibliotekama). Na kraju, vjerujemo da želite zadržati kvalitetne knjige, koje volite, a ne imati pune police, ko zna kakvih, knjiga.

 

Lijekovi i vitamini

Provjerite rok trajanja na lijekovima i vitaminima te ih se, ako im je rok istekao, riješite. Takođe, riješite se i onih lijekova koje više ne koristite. Imajte na umu da se lijekovi ne bacaju u kontejner. Kontaktirajte gradsku čistoću i pitajte njih kakav je postupak. Ako vam oni ne mogu pomoći, obratite se za pomoć apotekarima ili farmaceutima.

 

Šminka i parfemi

Pregledajte svoju šminku i parfeme te se riješite onih kojima je istekao rok trajanja ili ih više ne koristite. Stara šminka vam može iritirati kožu, a stari parfem… O bože, on je nekada mirisao!

 

Hrana

Hrana se ne treba bacati, ali ipak provjerite ostavu i frižider i vidite da li je nečemu istekao rok trajanja. Ovo bi trebalo raditi jednom sedmično, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

 

Elektronika

Imate stari, neispravni televizor? A nekako nikada niste našli za shodno ni da se riješite starog mobilnog telefona? Šta će vam sve te stvari? Ne koristite ih i samo vam zauzimaju prostor! Ako ih možete prodati (TV servis ili prodavnica mobilnih telefona), to je odlično – u suprotnom znate šta vam je činiti. PS: Kućanske aparate ne treba bacati u kontejner (pogotovo stare računare). Kontaktirajte komunalnu službu te se posavjetujte.

 

Nakit

Ovo je jednostavno. Sva bižuterija, kojoj više nema pomoći – pravo u smeće! Sav drugi nakit (zlato, srebro, platina i slično) – ako su potrebne popravke, odnesite ga u radnju koja se time bavi. Ako se ne može popraviti, pokušajte stupiti u kontakt sa nekim ko vrši otkup.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info