5 razloga zbog kojih kasnite i kako ih izbjeći

0

Tačnost je ključna tačka profesionalizma i na osnovu nje se obično stvara prvi utisak. Iako smo čuli neke presmiješne izgovore za kašnjenje, mora se imati na umu da sporost izazivaju svakodnevni razlozi. Ako redovno “vodite borbu” sa satom, zastanite na trenutak i razmislite šta je to što vas najčešće usporava.

 

Problemi sa buđenjem

Niste ga čuli, pogrešno ste ga namjestili, uopšte nije zvonio – bez obzira šta je u pitanju, budilnik nije kriv. Planirajte vrijeme spavanja i imajte u vidu da vam je potrebno minimalno sedam sati sna kako biste vratili energiju i bili u stanju da normalno funkcionišete. Savjet: Ako imate problema sa ustajanjem, postavite budilnik dalje od kreveta, na drugi kraj sobe – dok ustanete da ga deaktivirate već ćete se razbuditi.

 

Haotično spremanje

Gdje mi je torba? Ključevi? Da li mi je ova košulja dobra za danas ili da uzmem neku drugu? Ove stresne trenutke je veoma lako zaobići. Izvršite sve potrebne pripreme veče prije te ujutro nećete morati trčati. Stavite sve stvari na vidno mjesto i ujutro će sve biti lakše. I budite iskreni prema sebi – ako vam je potrebno petnaest minuta za frizuru, onda ih nemojte produžavati na dvadeset.

 

Poziv prijatelja ili e-mail

Ne dozvolite da vas sporadične smetnje predugo zadržavaju. Ako vam zvoni telefon, javite se i pričajte sa prijteljicom, ali ne duže od minute. Recite joj da ste usred posla i da ćete je zvati kasnije. Ne brinite se, ona će razumjeti da ste u stisci s vremenom. Ako dobijete e – mail na koji morate odmah odgovoriti, uradite to što je brže moguće. Nakon toga zatvorite Facebook i druge društvene mreže i blogove te se posvetite prioritetnim zadacima.

 

Internet vam odvlači pažnju

Veoma je primamljivo da bacite pogled na telefon, računar ili iPad svakih pet minuta, ali izbjegavajte nepotrebno gledanje u iste kada imate rok da nešto uradite. Promjene statusa mogu sačekati dok ne stignete na određeno mjesto ili ne uradite šta ste trebali, a bezumno pretraživanje ostavite za kasnije.

 

Propustili ste autobus

Ako se približavate autobuskom stajalištu i vidite da autobus kreće, pokušajte da ne paničite. Ako dopustite da vas to usplahiri, samo ćete teže riješiti nastali problem. Umjesto toga, razmislite o nekoj od mogućnosti: pozovite taksi, pokušajte uhvatiti autobus na sledećoj stanici ili nazovite prijateljicu i zamolite je da dođe po vas. U idealnom slučaju, steći ćete naviku da idete na raniji autobus, a ako ga propusite, imaćete dovoljno vremena da sačekate drugi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info