10 stvari u kući koje zaboravite očistiti

0

Proljetno spremanje ili ne, nemojte zaboraviti da očistite stvari i mjesta koja mogu biti pravi “raj” za bakterije.

 

Četke i dodaci za usisivač

Mijenjanje vrećice usisivača ili prosipanje kante sa prljavštinom (kod usisivača sa vodenim filterom) je posao koji se redovno obavlja nakon čišćenja prostora. Međutim, kad ste poslednji put očistili četku ili dio usisivača u kojem se nalazi vrećica? Nemojte zaboraviti da je ovo veoma bitno, jer se bakterije i prljavština znaju nakupiti na ovim dijelovima.

 

Tašna

Tašne od tkanine nemojte prati u veš mašini – napravite rastvor od vode i blagog tečnog deterdženta te ih dobro izbrišite. Kada završite sa vanjskom stranom, ne zaboravite da je potrebno očistiti i unutrašnjost tašne. Ako imate kožnu tašnu, koristite sredstva za čišćenje kožnih predmeta.

 

Platne kartice

Koristimo ih svakodnevno, ali zaboravljamo da se na njima može naći i veliki broj bakterija, posebno na predjelu između brojeva. Čistite kartice svakodnevno krpom koju ste natoplili alkoholom, a vratite ih u novčanik kada se osuše.

 

Roletne

Materijal od kojeg su napravljene (drvo, metal, tkanina) određuje i kako ćete ih čistiti. Metalne roletne čistite krpom blago nakvašenom u rastvoru od vode i višenamjenskog sredstva za čišćenje, a drvene čistite na isti način, s tim što ćete još manje nakvasiti krpu. Ako imate roletne od tkanine, čistite ih suhom krpom od mikrofibera.

 

Podloga za vježbanje

Nakon par treninga, na vašoj podlozi za vježbanje će se pojaviti otisci znojnih dlanova i stopala što će biti pogodno tlo za razvoj bakterija. Savjetujemo da podlogu čistite nakon svakog treninga i to vodom i blagim sapunom. PS: Savjetujemo da, prilikom korištenja sprava u teretani, uvijek stavite peškir na dio na kojem se sjedi – otkud znate ko je prije vas sjedio na spravi i ko vam garantuje da su očišćene na pravi način.

 

Držač četkica za zube

Potopite držač u rastvor od 1/4 varkine i 3/4 vode te isperite nakon par minuta. Poklopite i ostavite da se sam osuši.

 

Kućno cvijeće

Nemojte zaboraviti da prašina pada i na kućno cvijeće. Očistite ga mekanom krpom i vodom. Provjerite da li se na kalupu nalazi plijesan – pretjerano zalivanje cvijeća će ubrzati razvoj plijesni na vrhu zemlje te je takvu zemlju potrebno zamijeniti.

 

Donja strana tepiha

Da biste uklonili prašinu i prljavštinu koja se uvukla duboko u tepih, jednostavno ga okrenite i usisavajte sa donje strane.

 

Frižider

Visoki frižideri već odavno nisu stvar luksuza već potreba. Ipak, nemojte zaboraviti da, kada čistite strane i ručke frižidera, očistite i gornji dio, odnosno vrh. Nije vam zgodno i ne možete dohvatiti? Uvijek se možete poslužiti stolicom.

 

Kanta za smeće

Kantu za smeće je potrebno prati bar jednom sedmično. Pošpricajte je rastvorom koji sadrži varkinu, pustite da odstoji desetak minuta, dobro izribajte te isperite. Prije nego što u nju stavite novu vreću za smeće, pobrinite se da kanta bude suha.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info