5 ideja za uređenje spavaće sobe

0

Kutak za spokoj

Velike površine umirujućih boja djeluju opuštajuće – na ovoj slici zidovi i tepih umiruju zelenim tonovima. S druge strane, posteljina se sastoji od velikih površina boje lavande i bijele kafe. Simetrično postavljen namještaj pruža osjećaj prestiža i dobre organizacije. Zidne lampe oslobađaju prostor na noćnim stolićima, minimizirajući vizuelnu opterećenost. Sjajne površine daju dozu glamura, a ogledala, svilenkasta posteljina i srebrnkasti detalji reflektuju svjetlost. Površine ugodne na dodir, kao što su prošiveni svilenkasti pokrivač i ukrasni prekrivač od vještačkog krzna, pružaju osjećaj veličanstvenosti i podižu ukupan dojam.

 

Udobno skrovište na selu

Sunčani zidovi i tepih boje trave uvode ljepotu prirode u ovu sobu. Fotografije pejzaža i dezen sa temom prirode naglašavaju vrtnu notu. Stakleni predmeti, kao što je izložbena vitrinica na komodi i elegantni, ali skromni, luster, dodaju notu klasičnosti i odbijaju svjetlo u sobi. Veliki cvjetni dezeni na krevetu su moderni i zabavni (sitniji uzorci mogu izgledati previše staromodno). Starinski, ali ženstveni dodaci, kao što su luster i noćni stolići sa oblinama, pružaju starinski šarm i toplinu.

 

Bijeg u egzotiku

Živopisna i raznovrsna kombinacija boja se lako sastavlja, ako je ukradete, recimo, sa komada nekog šarenog namještaja (pogledajte stolicu pored kreveta). Zidovi u boji sive sa dozom lavande naglašavaju druge boje, ali se ne takmiče sa njima. Tamna komoda djeluje kao da je na svom terenu, zahvaljujući smeđoj boji na tepihu. Slojevi šara stvaraju energiju. Odaberite uzorke različitih veličina da dobijete veseli haos te u to ukombinujte malo čiste bijele (poput jastuka u obliku ruže) koja će pružiti mjesto na kojem će se odmarati oči. Neobični dodaci daće sobi karakter pa ih kombinujte neustrašivo. Etnički detalji poput kožnih taburea i starinski elementi, kao što je žuta stona lampa, lijepo se kombinuju ako ne odudaraju od kombinacije izabranih boja.

 

Morska brvnara

Paperjasti plavi zidovi i neutralni pod, koji podsjećaju na nebo i more naspram pijeska, djeluju umirujuće. Modro sivi jastuci i posteljina u mornarskom dezenu proširuju ovu kombinaciju boja, tako da se soba čini cjelovito. Predmeti koje je nagrizao zub vremena, kao što je starinsko ogledalo i nedovršena stolica, daju sobi opušten, slučajan dojam koji je čini prijateljskom i neuništivom, savršenom za opuštanje. Slojevi prirodnih tekstura kreiraju luksuznu, ali suptilnu notu kao što je drveni pod naspram pletenog tepiha i korpe. Morska dekoracija i detalji još više opuštaju atmosferu, ali ne želite pretjerati sa njima. Stare fotografije barki, spiralna školjka i mesingana lampa sasvim su dovoljni da stvore osjećaj toplog godišnjeg odmora.

 

Soba po mjeri

Vrela, ali komotna, ova soba ima oštrinu koja poziva na red (sigurno ćete se izuti), a ipak vas odmara. Zanimljive geometrijske šare određuju atmosferu prostora, savršeno se uklapajući sa kockastim jastucima. Trostruko pojavljivanje ovalnih oblika (ogledalo, stona lampa i stolica) doprinosi efektu dobro sastavljenog prostora. Jedna jarka boja, u sobi neutralnih tonova, daje dramatičan dojam. Tamno sivi zidovi omogućavaju grafici iznad kreveta da odskoči. Pažljivo odabrani moderni predmeti – rafinirana navlaka za jorgan, sofisticirana klupica (odaberite onu koja je manja od širine kreveta) i kvadratni, a ne pravougaoni, jastuci stvaraju utisak da dekorater zna šta radi. Intimna rasvjeta podiže misteriozni dojam sobe.

Autor: minimagazin.info

Sviđa vam se članak? Onda pogledajte i ovo: