10 navika koje mogu naškoditi zdravlju vašeg djeteta

0

Roditelji kao uzor

Djeca uče kako da misle o svojim tijelima, sposobnostima i svemu drugom iz onoga što vi kažete i učinite. Ona će najvjerovatnije imitirati vaše akcije. Najbolji način da naučite dijete zdravim navikama se ne dešava kroz nagrađivanje ili kažnjavanje. Umjesto toga, ponašajte se pozitivno i modelišite zdravo ponašanje.

Postavljanje dobrog primjera će im pomoći da budu srećni i da održe dobro zdravlje. Vi sami treba da se malo promijenite i prilagodite? To je sasvim u redu. Možete to uraditi zajedno.

 

Samokritika

Kritikujući svoj izgled šaljete poruku da samopoštovanje treba da se zasniva na tome kako vam stoje pantalone ili koliko kilograma imate.

Djeca, posebno djevojčice, mogu biti pod uticajem onoga što čuju od svoje majke. To može dovesti do situacije da im se neće svidjeti ono što vide u ogledalu što, opet, može dovesti do problema sa samopoštovanjem i loše slike o tijelu koji će trajati cijeli život. Oba problema je mogu gurnuti ka nezdravim navikama, kao što su jo – jo dijete ili povećanje rizika od opasnih poremećaja u ishrani.

 

Jedenje zbog emocija

Ako koristite hranu da bi se osjećali bolje, svaki put kada ste tužni ili razočarani, postoji velika vjerovatnoća da ćete ovu nezdravu poruku prenijeti i na svoju djecu. Vi im zapravo pokazujete da je hrana jedini izlaz kada se ne osjećate dobro.

Umjesto toga, koristite druge načine da biste dobili emocionalni poticaj kada se osjećate jadno. Neka vas djeca vide kako, kada ste u ovakvom stanju, pričate sa prijateljima ili idete u šetnju koja će vam pomoći da se osjećate bolje. Oni će podjednako pokupti zdrave i nezdrave navike.

 

Pretjerana upotreba tehnologije

Nije pošteno reći djeci da ne šalju sms-ove za vrijeme večere, ako ste i vi sami na telefonu. Ono što radite šalje jaču poruku od onoga što govorite. Postavite porodična pravila o tehnologiji i elektronici kojih će se svi pridržavati, uključujući i vas.

Djeca koja previše vremena provode ispred ekrana ili monitora često imaju probleme sa pospanošću, vladanjem u školi te pretilošću. Ali djeca koja redovno večeraju sa porodicom imaju manji rizik od gojaznosti.

 

Isticanje površnog i materijalnog

Većina djevojčica voli da se igra sa majčinim haljinama. Ali stručnajci kažu da budete pažljivi, da se ova zabava ne pretvori u nešto važnije od drugih aktivnosti u kojima ćete provesti kvalitetno vrijeme.

Koristite “vrijeme za djevojke” da zdrave navike pretvorite u pravu atrakciju – idite u šetnju, naučite je nekom sportu. Ona će naučiti da može biti jaka, moćna i djevojka. Osim toga, shvatiće i da biti aktivan znači oslobađanje od stresa. Takođe, ne zaboravite da joj kažete da je pametna ili ljubazna onoliko često koliko joj govorite da je lijepa.

 

Konzumiranje alkohola da bi se osjećali bolje

Kada dođete kući nakon lošeg dana na poslu i kažete da vam je potrebno piće, pokazujete vašem djetetu da je alkohol dobar način da se oslobodite od stresa i osjećate bolje. Isto važi i kada se oslanjate na tone kafe da biste vratili energiju.

Umjesto toga, pronađite zdravije načine da se oslobodite od stresa ili da vratite energiju. Pokušajte vježbati, meditirati ili nađite opuštajući hobi i uključite cijelu porodicu u ove aktivnosti. Ovo su dobri načini da se opustite ili napunite baterije.

 

Pravljenje takmičenja od svega

Ukazujući vašem djetetu da su druga djeca (komšije, vršnjaci, rođaci) bolja u sportu je rijetko dobar motivator. Umjesto toga, pokušajte pozitivno jačanje. Pohvalite ga, jer je dalo sve od sebe. Ponudite se da mu pomognete da pronađe aktivnost koja će mu se sviđati te vježbajte skupa. Razgovarajte o tome kako vam je potrebno da se krećete svaki dan i koliko se dobro zbog toga osjećate. Pomozite da se fokusira na zabavu, jer je napolju.

 

Vječita prepucavanja i svađe

Ako se vi i vaš partner konstanto prepucavate, vaša djeca uče da je takvo ponašanje u redu. Stres je često okidač za svađe i prepucavanja.

Da li se dobro nosite sa stresom? Ako ne, pokušajte istražiti neke tehnike upravljanja istim. Svađanje će možda i pomoći da se osjećate bolje, ali će taj osjećaj trajati samo na početku te ćete se na kraju osjećati loše. Osim toga, stres koji nastaje tokom svađe ima negativan uticaj na djecu. Takođe, dokazano je da negativan stres povećava rizik od gojaznosti.

 

Tračanje

Kritikovanje nečijeg izgleda ili ponašanja može biti znak slabog samopoštovanja. Spremate se na trač? Prestanite. Zapitajte se postoji li dobar razlog. Vrlo vjerovatno to radite iz navike i zato odlučite da prestanete.

Isto važi i za naslađivanje tračevima o poznatim osobama koje možete vidjeti u trećerazrednoj televizijskoj emisiji ili žutoj štampi. Umjesto toga, ugasite televizor i bacite tračerske magazine te pokažite djeci kako da se opuste i napune baterije na zdrav način. Izvedite ih u vožnju biciklom ili igrajte školice.

 

Ukažite na sopstvenu grešku

Ako se uhvatite da se ponašate na negativan način pred svojom djecom, nemojte to ignorisati i nadati se da djeca nisu ništa primijetila. Naglasite svoju grešku. Koristite to kao trenutak iz kojeg će oni nešto naučiti.

Uključite djecu tako što ćete ih zamoliti da vam pomognu da se više tako ne ponašate. Vjerovatno će biti i više nego srećni da vam kažu kada sledeći put napravite istu grešku, a vi ćete biti svjesniji svojih postupaka. Studije pokazuju da porodice postižu uspjeh, ako članovi podržavaju jedni druge u njihovim zdravim izborima.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info