Volite štikle? Evo 5 načina da olakšate bol u stopalima

0

Koliko god ih voljeli, visoke potpetice mogu predstavljati problem za stopala, koljena, kukove, donji dio leđa i kičmu. Istina, imamo i tu lošu naviku da ćemo žrtvovati udobnost zbog mode. Donosimo par savjeta kako da olakšate bol u stopalima za koji možemo kriviti štikle.

Kotrljajte tenisku lopticu pod stopalom – gore i dole, sa strane na stranu. To će ukloniti zategnutost i napetost iz pojasa tabana.

Masirajte pete i svod tabana ledom, dva do tri puta u trajanju do pet minuta. To će ublažiti bol i smanjiti upale.

Sjedite i ispružite noge ravno ispred sebe. Zamotajte peškir oko jastučića na tabanu (dio ispod područja na kojem se prsti spajaju sa stopalom), a zatim uhvatite krajeve rukama. Povucite nježno prema sebi; zadržite taj stav dvadesetak sekundi i ponovite tri puta.

Tablete magnezijuma (možete ih naći u svim apotekama) će opustiti ukočene, bolne mišiće te će smanjiti upale i rane simptome artritisa.

Zauzmite “savršen položaj”. Ispravite ramena, izdužite kičmu i prebacite težinu na obje noge. Držite ramena, kukove i koljena u istoj liniji, jedne iznad drugih. Blago zgrčite trbušne mišiće kako bi podržali leđa što, takođe, služi i kao lagana vježba.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info