Trikovi koji će vam pomoći da jedete manje

0

Kontrola veličine porcije je ključni “igrač” kada je riječ o uravnoteženoj ishrani, ali može biti veoma teško slušati signale koje vam šalje tijelo kada vam um govori da uzmete još malo te ukusne hrane.

Zato kada shvatite da ste jeli dovoljno,  iskoristite neki od sledećih trikova da i svom umu kažete da je obrok završen.

 

Čaj od nane

Uzmite mentol bombonu, čaj od nane ili čak vodicu za ispiranje usta – okus nane ili mentola preplavljuje naša čula i kontroliše poriv za jelom.

 

Ustanite od stola

Koji je najbolji način da sami sebi date do znanja da ste dovoljno jeli? Promijenite lokaciju. Premjestite se iz trpezarije u dnevni boravak i zaposlite se drugim stvarima.

 

Probajte nešto slatko

Ponekad, samo kašika nečeg slatkog može obuzdati poriv da nastavite sa jelom i označiti kraj obroka. Umjesto da “navalite” na slatkiše, preporučujemo da probate voće: uvijek možete uzeti nešto od bobičastog voća koje je bogato antioksidansima i vitaminima.

 

Smislite šta morate uraditi nakon jela

Ako imate neku obavezu poslije jela, lakše će vam biti da se držite podalje od repete i prestanete jesti baš kada treba. To ne mora biti neka velika stvar; može biti nešto jednostavno, kao što je poziv prijateljici ili šetnja vašeg kućnog ljubimca.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info