Kako se uhvatiti u koštac sa obavezama od kojih bježimo?

0

Svi imamo obaveze koje nam nikako ne dolaze na red, jer ih, budimo iskreni, izbjegavamo. To ne mora nužno biti problem, ali kada se te obaveze počnu gomilati, život će nam postati stresniji.

Evo par ideja kako da se izborite sa svim onim što najradije ne biste radili.

Prvo obavite najteži zadatak

Možda vam se i ne sviđa ovo što čujete, ali postoji jako dobar razlog zbog kojeg prvo trebate obaviti najteži zadatak. Imamo ograničene i iscrpljive izvore volje i energije. „Napadnite“ najteži zadatak kada ste još uvijek svježi i puni energije te ćete na taj način imati jako dobre šanse da ga u potpunosti, uspješno, završite.

 

 

Ponovo počnite dan u 2 popodne

Svakog dana, u 2 popodne, izvršite procjenu koliko ste toga postigli do tada, podsjetite se šta je kritično i promijenite plan tako da se možete uhvatiti u koštac sa najvažnijim stvarima. Drugim riječima, podarite sebi drugo jutro u sred dana. Ako se pojavi neki drugi prioritetni projekat, još uvijek imate vremena i energije da počnete raditi na njemu u 2 popodne.

 

 

Napravite manje posla

Sasvim je normalno da se demorališemo kada vidimo koliki nas posao čeka oko zahtjevnih zadataka. Međutim, umjesto da mislimo na to koliko ne možemo uraditi, potrebno je razmišljati o tome koliko možemo. Ako imate 12 kutija koje je potrebno srediti, sredite samo jednu. Ako ih morate sve srediti, onda razmišljajte o tome da je važniji kvalitet, a ne kvantitet.

 

Stvorite publiku

Isto kao što ćete više i radije vježbati ako idete sa nekim u teretanu, tako ćete lakše i obaviti zadatke ako imate nekoga ko je upoznat sa vašim obavezama. Naprimjer, ako nekog obavijestite da idete na dijetu, daleko ćete se brže toga prihvatiti iz straha da ne ostante bez odgovora kada vam postave pitanje kako dijeta napreduje.

Utrka sa satom

Imate problem čak i da počnete neki teški projekat? Pokušajte sa ovim starim trikom – namjestite štopericu na deset minuta. Za to vrijeme, radite potpuno fokusirano i znajte da vas nakon 10 minuta čeka sloboda. Većina ljudi će se zadubiti u to što radi te će nastaviti raditi istim tempom i nakon što se štoperica oglasi.

 

 

Izbjegavajte smetnje

Ako se trzate na svaki zvuk ili zvonjavu digitalnih uređaja koji vas okružuju, onda ste isti kao mi. Ali imajte na umu da vas ne prekidaju drugi, već se sami prekidate.

Kada radite neki važan posao, isključite zvono na telefonu i ugasite preglednik emailova.  Znamo da zvuči teško, ali ovo je provjereno efektna navika vrhunskih profesionalaca koji znaju kako kontrolisati svoje vrijeme i radno okruženje.

 

 

Isplanirajte dan neodugovlačenja

Prikupite najzapostavljenije zadatke i upustite se u odiseju produktivnosti zaričući se da se nećete vratiti kući sve dok ne obavite sve te zadatke koje ste ignorisali. Priznajte: jednom sedmično se možete natjerati na tako nešto, a rezultat će biti i više nego odličan.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info