17 čestih grešaka pri kuhanju i kako ih popraviti

0

Dešava vam se da vam nešto često zagori ili vam tjestenina ima gumenast okus? Donosimo par savjeta kako da se usavršite u kuhanju.

Kuhanje tjestenine u malenoj šerpi


Zašto nije dobro: Mala šerpa tjesteninu čini ljepljivom i gumenastom, bez obzira da li je riječ o špagetima ili nekoj manjoj tjestenini. Razlog? Tjestenini je potreban “prostor” da se kvalitetno skuha.

Savjet: Koristite veću šerpu. Napunite je vodom i prekrijte da što prije proključa. Nakon toga ubacite dvije kašike soli, promiješajte i ubacite tjesteninu. Promiješajte par puta.

Korištenje pogrešnog noža


Zašto nije dobro: Uništićete hranu. Štaviše, ako imate odgovarajući nož za odgovarajuće namirnice (meso, povrće) lakše ćete njime i baratati.

Savjet: Preporučujemo kuharski nož (veliki nož sa dugim, širokim sječivom) za sve vrste komadanja, sjeckanja, rezanja na kockice i sjeckanja mesa na veoma sitne komade.

Tanki nož za ljuštenje je najbolje upotrebljavati prilikom ljuštenja, odstranjivanja koštica i sličnih poslova. Nazubljeni nož se preporučuje za sječenje svih vrsta peciva i voća i povrća sa glatkom kožom (kao što su paradajz ili šljive).

Korištenje male daske za sječenje


Zašto nije dobro: Nećete imati dovoljno prostora za manervisanje nožem što povećava rizik da se porežete. Takođe, uprljaćete sve oko sebe i veliki dio namirnice koju siječete će padati okolo daske.

Savjet: Manji nož, manja daska – veći nož, veća daska. Manju dasku možete koristiti za neke brzinske radnje (ako želite da narežete limun i slično). Za sve druge radnje, u kojima ćete upotrebljavati kuharski nož, preporučujemo što veću dasku za sječenje.

Ostavljanje paradajza u frižideru


Zašto nije dobro: Ćelije omotača paradajza su veoma krhke i izloženost niskim ili visokim temperaturama izaziva njihovo pucanje nakon čega sam paradajz dobija brašnjav okus.

Savjet: Paradajz držite na kuhinjskom stolu, u rupičastoj posudi (nemojte ga prekrivati) i na taj način ćete dobiti maksimalno cirkulisanje vazduha koje će mu goditi. Takođe, izbjegavajte da ga stavljate u direktan dodir sa sunčevom svjetlošću.

Noževi u perilici


Zašto nije dobro: Visoki pritisak vodenog mlaza u mašini za pranje posuđa uzrokuje trljanje oštrica noževa o drugo posuđe i korpu što dovodi do njihovog tupljenja i oštećenja tokom vremena.

Savjet: Perite noževe ručno. Držite ih za dršku i spužvom lagano čistite sječivo. Na kraju, koliko to noževa isprljate da bi vam njihovo čišćenje predstavljalo napor?

Pretrpavanje tave


Zašto nije dobro: Kada pretrpate tavu namirnicama i stavite ih da se peku, toplota koja se diže sa površine postaje zarobljena ispod hrane te se stvara para što sprečava namirnice u dobijanju pravog izgleda i okusa.

Savjet: Da bi vam namirnice dobile lijepu boju i ukus, pobrinite se da se one ne dodiruju u tavi (ako pečete piletinu, komadići bi trebalo da budu razdvojeni). Takođe, nećete pogriješiti i ako posušite namirnice prije nego što ih ubacite u tavu.

Nemasna mljevena govedina


Zašto nije dobro: Ako pravite sos sa mljevenom govedinom, najveća greška bi bila da izaberete meso koje nema nimalo sala. Nedostatak sala će rezultirati i nedostatkom ukusa, a meso će ostati suho.

Savjet: Koristite meso koje je oko 85% krto. Šta to znači? Nemojte se brinuti ako se u mesu nalazi salo. Štaviše, to je i preporučljivo. Nećete morati dodavati puno ulja, a i meso će biti rastresito i ukusno.

Pretjerano miješanje


Zašto nije dobro: Ako pretjerano miješate brašno, aktiviraće se gluten, protein koji pecivima daje čvrstu i elastičnu strukturu. Ovo je dobro kada pravite tijesto za pizzu, ali ne i kada želite da napravite delikatesni kolač.

Savjet: Miješajte polako, na manjim brzinama ukoliko koristite mikser. Potrebno je da miješate onoliko dok ne primijetite da su se svi sastojci sjedinili. Nemojte pretjerivati.

Kuhanje na hladnoj tavi


Zašto nije dobro: Ako ulje nije dovoljno zagrijano, dodano povrće će se zalijepiti za tavu kao ljepilo, što će vam zadati glavobolju prilikom pranja tave.

Savjet: Zagrijavajte praznu tavu najmanje dva minuta. Tava je spremna kada možete iznad nje držati ruku, na visini od desetak centimetara i osjetiti toplotu koja iz nje izbija. Ulje dodajte tek nakon što se tava zagrijala, a znaćete kada je vrelo u trenutku kada počne svjetlucati.

Prženje mesa na niskoj temperaturi


Zašto nije dobro: Prilikom prženja mesa, potrebno je da imate i odgovarajuću temperaturu. Na višim temperaturama, proteini u mesu se aktiviraju te se ono brže i isprži. Ako meso pržite na srednjoj ili niskoj temperaturi, njegov omotač i unutrašnjost će se pržiti istom brzinom te meo neće poprimiti finu rumenu boju.

Savjet: Namjestite srednju do visoke temperature i ostavite tavu na njoj nekoliko minuta, prije nego što ubacite komad mesa. Za još bolje rezultate, koristite tešku tavu koja zadržava toplotu.

Prerano dodavanje bijelog luka


Zašto nije dobro: Bijeli luk poprimi smeđu boju za manje od jednog minuta. Ako ga dodate u tavu skupa sa, recimo pilećim prsima kojima je potrebno petanestak minuta da se ispeku, bijeli luk će zagoriti i postati gorak davno prije nego što meso bude pečeno.

Savjet: Kad god je to moguće, koristite isjeckani bijeli luk ili zgnječene češnjeve. I, dodajte ga neposredno prije nego što se meso ispeče, izuzev kada pravite pirjana jela, variva ili soseve.

Dodavanje ulja u tjesteninu


Zašto nije dobro: Sos se neće sjediniti sa tjesteninom.

Savjet: Da biste spriječili da vam se tjestenina slijepi i zgrudva, ubacite u nju malo sosa odmah nakon što je procijedite. Ili, ako je nećete servirati petnaestak minuta nakon kuhanja, isperite je u hladnoj vodi. Prije serviranja ubacite je u zdjelu sa sosom.

Koristite teflonsku tavu za sve?


Zašto nije dobro: Za razliku od tave od livenog gvožđa ili tave od nehrđajućeg čelika, teflonska tava sporo provodi toplotu tako da i meso ne dobije željenu boju. Ukoliko volite rumenu boju mesa, a koristite teflonsku tavu, postoji vjerovatnoća da se meso prepeče u isčekivanju željene boje.

Savjet: Koristite teflonsku tavu kada kuhate delikatese, kao što je riba ili kada nešto pohujete. Takođe, preporučuje se da je koristite i kada pržite jaja. Međutim, za sve druge namirnice, koristite regularnu tavu.

Prečesto okretanje mesa


Zašto nije dobro: Ako često okrećete meso dok se peče, bojeći se da ne zagori, samo ćete napraviti gore. Takav postupak će isušiti meso, a ono neće poprimiti ni lijepu rumenu boju.

Savjet: Budite strpljivi. Ako niste sigurni da li je potrebno okrenuti meso, to možete provjeriti i tako da samo podignete jedan kraj viljuškom ili hvataljkama. Ako je spoljna strana dovoljno rumena, meso će se samo odvojiti od tave. Ako je zalijepljeno za tavu, ostavite ga da se nesmetano prži i pokušajte ponovo za minut.

Priprema tijesta sa hladnim mliječnim proizvodima i jajima


Zašto nije dobro: Na sobnoj temperaturi, mlijeko, puter i i jaja se povezuju i stvaraju emulziju koja zarobljava vazduh. Tokom pečenja taj vazduh se širi te tijesto previre što rezultira vazdušastim proizvodom. Hladni sastojci, s druge strane, se ne povezuju se ravnomjerno.

Savjet: Izvadite iz frižidera jaja, puter ili bilo koji drugi mliječni proizvod najmanje pola sata prije nego što počnete mijesiti tijeso. Nemate vremena? Presijecite puter na dva komada i ubacite ih u mikrotalasnu gdje ćete ih zagrijavati u vremenskim intervalima od po deset sekundi sve dok ne postanu savitljivi. Hladna jaja ubacite u zdjelu tople vode na petnaestak minuta. Nema potrebe da vas savjetujemo kako ćete zagrijati mlijeko.

Rezanje mesa odmah nakon vađenja iz rerne


Zašto nije dobro: Kada je meso vruće, mišićna vlkna se stežu i na taj način se raspršuje sok. Ako počnete rezati meso odmah nakon što ga izvadite iz rerne, sokovi se neće rasporediti po mesu već će isteći iz njega.

Savjet: Potrebno je sačekati sa sječenjem. Za veće komade mesa (cijelo pile ili ćurka) se preporučuje čekanje do petnaest minuta, a za manje komade (odrezak) potrebno je između pet i deset minuta.

Mjerenje suhih sastojaka u mjerici za tečne sastojke


Zašto nije dobro: Kada mjerite, primjera radi, brašno u mjerici za tečnosti vrlo lako ćete u recept ubaciti više brašna nego što je to potrebno. Rezultat ove radnje: suhi i nerastresiti kolači.

Savjet: Koristite mjerice za suhe sastojke kada mjerite brašno, šećer i kakao. Kašikom ubacite sastojke u mjericu i izbjegavajte ubacivanje sastojaka direktno iz vrećice.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info