Kako da budete pravi prijatelj

0

Prestanite sa davanjem savjeta

Ako uvijek govorite prijateljici kako da riješi neki problem, ovakva veza neće biti stabilna. Vi ste postali sveznalica, a ona je problematična osoba. Vremenom ćete se obje umoriti igranja ovih uloga i onda će vjerovatno doći do zahlađenja odnosa. Umjesto da stalno savjetujete, zašto za promjenu ne dopustiti njoj da ona nešto kaže? Slobodno započnite razgovor nečim kao što je: „Šta bi ti uradila u ovakvoj situaciji?“ ili jednostavno pokažite da je podržavate: „To zvuči veoma teško. Kako se ti nosiš s tim?“. Ponudite svoje mišljenje samo ako vas ona pita za isto.

 

Pokažite svoju drugu stranu

Jedan od načina za ovakvo nešto je da se istovremeno nađete na jednom mjestu sa prijateljima iz različitih razdoblja vašeg života. Primjera radi, možete organizovati zabavu na koju ćete pozvati prijatelje sa kojima se često družite i prijatelje s posla. Bićete otvoreniji, a vaši prijatelji će naučiti nešto novo o vama.

 

Budite iskreno srećni zbog uspjeha svojih prijatelja

Prijatelji žele da slavite sa njima kada im se nešto dobro desi u životu. Nekada je to teže nego što zvuči, a posebno ako ste malo ljubomorni na uspjeh koji je vaš prijatelj ostvario. Progutajte tu emociju, jer vas prijatelji ne trebaju samo da im budete rame za plakanje. Oni vas trebaju i kada urade nešto dobro i postignu uspjeh, jer to žele da podijele sa nekim bliskim.

 

Napravite male gestove

Da bi pokazali prijateljima da ih volite, nema potrebe da im darujete skupe poklone ili da priređujete zabave iznenađenja. Dovoljno je da uradite i neke male stvari, kao što je na primjer da im pošaljete neku lijepu sliku emailom. Ili, ostavite im govornu poruku u kojoj im dajete do znanja koliko vam je stalo što ih imate u životu. Na kraju, uvijek možete svratiti do njihove kancelarije sa kafom, a posebno ako vam prijatelj ima težak dan na poslu.

 

Ponašajte se kao dijete

Odrasli bi se trebali više truditi da se viđaju sa prijateljima. Kada ste u školi, okruženi ste svojim prijateljima svaki dan, nerazdvojni ste i jedino niste skupa vikendom. Međutim, nakon što završite škole i zaposlite se, dolazi i do udaljavanja. Odrasli se trebaju više potruditi da se viđaju, a veoma često se dešava sasvim suprotno.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info