6 efikasnih lijekova za ublažavanje migrene

0

Teške glavobolje, a posebno migrene, mogu oslabiti organizam. Štaviše, u slučajevima jačih migrena, normalno funkcionisanje može biti onemogućeno satima pa čak i danima. Ukoliko vam se dešava da patite od migrena, pogledajte neke od ovih lijekova – možda vam baš nešto od ovoga pomogne.

Tigrova mast


Svi smo čuli za tigrovu mast i njeno efikasno dejstvo. Mast je potrebno utrljati na čelo, a nakon nekoliko minuta bi trebalo da osjetite kako vam se sinusi opuštaju, a migrena polagano popušta. Takođe, utrljajte mast i na sljepoočnice, ali vodite računa da ne pretjerate.

Spavanje u zamračenoj prostoriji


Jedan od učinkovitijih načina liječenja glavobolje ili migrene je spavanje u zamračenoj prostoriji. Pobrinite se da je soba potpuno zamračena, da svjetlost ne bi dopirala do glave. Naravno, uz ovo se preporučuje i potpuna tišina.

Masaža stražnjeg dijela glave


Velika većina ljudi, u slučajevima glavobolje i migrena, pribjegava masiranju čela i sljepoočnica. Međutim, savjetujemo vam da umjesto toga masirate stražnji dio glave i potiljak. Preporučujemo da ne pritišćete prejako i da ne žurite – za postizanje najboljih rezultata najbolje je da masirate lagano i nježno.

Lavanda


Dokazano je da lavanda i njena mirisna ulja pomažu kod migrene. U apotekama se mogu naći različita ulja i prirodni preparati koji su bazirani na ovoj ljekovitoj biljci. Najbolje je uzeti prirodnu lavandu i inhalirati se njenom parom, što vam može pomoći da pročistite sinuse, olakšate disanje i ublažite migrenu.

Hladne obloge


Stavljanje hladnih obloga preko očiju često pomaže kod glavobolje, ali ovaj lijek pomaže i velikom broju žena u slučajevima migrene. Inače, kombinacija hladnih obloga i spavanja u mračnim prostorijama jedan je od najboljih lijekova protiv svih oblika glavobolje.

Čaj od đumbira


Mješavina ribanog i mljevenog đumbira sa medom i toplom vodom pokazala se kao jedan od boljih lijekova protiv migrene te vam toplo preporučujemo ovaj napitak. Osim toga, ovaj čaj će vam pomoći i da se ugrijete tokom hladnih zimskih dana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info