Alati bez kojih je život nezamisliv

0


Jedan od sastavnih dijelova naših domova jeste i alat. Ipak, nije vam potrebna ogromna kutija za alat ili pomodarski kaiš na koji ćete ga prikačiti, ako želite da popravite manje stvari u vašem domu. Manji set kvalitetnog alata će vam jako dobro polužiti.

Svaki alat nije pravi alat. Prilikom odabira alata, potrebno je uzeti kvalitetan alat – uradite malo istraživanje i provjerite koje su najbolje marke alata. Ne morate uzimati najskuplji, ali je ipak bitno da znate da ste uzeli kvalitetan alat. Na kraju, ipak je to stvar koju nećete kupovati svaki dan, a kada se desi „havarija“ u kući, bilo bi više nego poželjno imati alat na koji se sa sigurnošću možete osloniti. Dakle, izbjegavati kupovinu alata na pijaci ili u kineskoj radnji!

 

Čekić

Bilo bi krajnje vrijeme da prestanete ukucavati eksere u zid drškom šrafcigera! Prije svega, oštetićete i zid i šrafciger, a ovakva praksa je i opasna. Može se desiti da drška ili djelić drške pukne i odleti vam u oko. Prilikom odabira čekića, imajte na umu da vam ne treba macola već lagani čekić koji ćete koristiti da ukucate ekser u zid. Prema tome, idealan čekić ne bi trebao biti teži od tristo grama.

 

Kliješta

Kliješta su jedan od onih alata koji svako ima u nekoj ladici. Vjerovatno se niko od vas i ne sjeća kada ih je kupio – ona su se sama pojavila kada ste otvorili ladicu. Kliješta služe za stezanje, bilo čega, i vjerovatno su drugi napotrebniji alat koji morate imati u svom arsenalu.

 

Špicangle

Bliži „rođak“ kliješta, špicangle, će vam biti i više od pomoći. Njima možete dohvatiti ili pritegnuti predmete koje obična kliješta teško mogu dohvatiti. Osim toga, njima ćete moći dohvatiti i sve one stvari koje ispustite u rupe ili pukotine umjesto da ih ostavite na mjestu u koje su zapale i kažete da vam one apsolutno više nisu potrebne.

 

Makaze za žicu

Ako ni zbog čega drugog, trebali bi ih imati zbog žica za zvučnike. Konačno možete da sredite sve te pohabane žice koje su nastale, jer ste pokušavali da radite nešto na žicama kuhinjskim nožem. Takođe, možete ih koristiti i ako želite da sredite neke druge električne aparate. U svakom slučaju, budite oprezni – ako nemate iskustva, bolje je ne petljati sa strujom.

 

Višenamjenski šrafciger

Višenamjenski šrafciger je prava stvar, jer jednim udarcem ubijate četiri muhe. Da, višenamjenski šrafciger je četiri šrafcigera u jednom. Ovaj alat je najvažniji alat koji možete imati. Dovoljno je da se samo malo okrenete oko sebe i vidjećete da se šarafi raznih veličina nalaze, bukvalno, svuda oko vas. Čak se nalaze i na nekim igračkama. I da podsjetimo – ne koristite šrafciger za zabijanje eksera!

 

Džepni nož

Osim što ćete se osjećati cool što imate stari dobri džepni nož, treba znati da je i veoma korisno imati isti. Ukoliko imate džepni nož, onda će vaši kuhinjski noževi ostati tamo gdje i pripadaju – u kuhinji. Možete ga koristiti u razne svrhe, a jedna od njih je i otvaranje kutija. Ukoliko nemate primjerak džepnog noža, možete kupiti najobičniji, sa jednom oštricom. Ipak, za sve vas koji mislite da vam je potreban višenamjenski džepni nož – uvijek možete uzeti švajcarski vojni nož, ali pokušajte da ne uzimate neki koji ima bezbroj dodataka već jednostavni, najosnovniji.

 

Podesivi ključ

Nema potrebe za bezrazložnim trošenjem novca i kupovinom kompleta ključeva. Dovoljno je da kupite jedan, podesivi ključ. Kao što mu i samo ime kaže, ovaj ključ ima opciju podešavanja tako da samo u par okreta možete „napasti“ sve vijke i matice koje imate u svom domaćinstvu. Verzija ključa dužine petnaest centimetara će biti i više nego dovoljna.

 

Baterijska lampa

Alatka koja je i više nego korisna. U slučaju nestanka struje, da bi izbjegli bespotrebno tumaranje po kući, dovoljno je da imate baterijsku lampu i sve će biti u redu. Koristeći baterijsku lampu, lako ćete pronaći i svijeće i šibice i upaljač i sve što vam je potrebno u datom trenutku. Preporučujemo da kupite jednu od baterijskih lampi koje imaju LED rasvjetu (što jeftinija, to bolje). Takođe, ako imate bezbroj kablova u kući (računar i svi njegovi „priključci“, TV i svi njegovi „priključci“), LED baterijska lampa će vam biti od velike pomoći prilikom razvrstavanja mreže kablova.

 

Metar

Mjerenje prostora rukama ili koračanjem je prilično glupava stvar. Poznajemo i slučajeve koji su se vratili kući sa namještajem koji nije odgovarao prostoru u koji je trebao biti stavljen. A sve zato jer je bilo jako teško otići do prodavnice i kupiti metar. Da vam se ne bi desila neka slična dogodovština, savjetujemo da što prije nabavite metar.

 

WD40

Mazivo vijekova. Škripe vam vrata – pošpricajte ih sa WD40. Zupčanici na biciklu su malo kruti – malo WD40 će popraviti stvar. WD40 će istisnuti vodu i ako ga ostavite da se upije, nećete imati problema sa zahrđalim vijcima i maticama. Upravo iz ovih razloga savjetujemo da nabavite, više nego koristan, WD40.

 

Sada kada imate sav potreban alat za popravke po kući, bitno je i da ga pravilno skladištite. Šta vam vrijedi što imate alat, ako ne znate gdje ste ga ostavili? Alat je potrebno držati na nekom pristupačnom mjestu i, kada vam bude zatrebao, nećete morati razmišljati gdje se on nalazi. Srećno majstorisanje!

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info