Evo šta nikada ne smijete dozvoliti da se dešava u vezi

0

Svaka ljubavna veza trebalo bi da bude ona u kojoj se osjećamo udobno, sigurno, poštovano od strane partnera, spremni na kompromis i toleranciju, ali isto tako i da se osjećamo svojima – sa vlastitim stavom i pravom na mišljenje.

Ipak, kada smo zaljubljeni, često smo zaslijepljeni pa i ne primjećujemo kada neke stvari baš i ne fukcionišu onako, kako zdrav odnos između dvoje koji se vole i uvažavaju, podrazumijeva. Ne dešava se rijetko da u vezi budete izmanipulisani, a da toga niste ni svjesni, odnosno da vaš partner želi da upravlja vašim željama pa i postupcima.

Kako bi vaša ljubavna veza bila što bolja i kvalitetnija, a vi u njoj srećniji, ovo su obrasci ponašanja koje treba da izbjegavate u odnosu sa partnerom, odnosno stvari koje ne treba da dozvolite.

Besmislene svađe


Svađe između dvoje koji se vole nisu ništa neuobičajeno. Naravno, uvijek je bitno baviti se pravim uzrokom istih i pronaći kompromis te je potrebno reći: “Izvini”, i uživati u slatkom pomirenju.

Ipak, postoje i drugačije svađe – onda kada partner konstanto pokušava galamom da vas ubijedi u njegovu istinu, a pri tome nema nikakvog sluha za vaš stav, mišljenje i kako se osjećate. To je zapravo način manipulacije kako bi istjerao svoje.

Ukoliko vam ova situacija zvuči poznato, sve što je potrebno jeste da ignorišete ovakvu potencijalnu svađu i da, jednostavno, kažete da nemate vremena i energije za trošenje. Takođe, u tom slučaju je vrijeme i da se zapitate da li vaš odnos sa partnerom ima budućnot.

Da vam zamjera na vašoj prošlosti


Svako od nas ulazi u nove veze sa “prtljagom” koji nosimo sa sobom. U tom koferu su naši izbori, bivše ljubavi, trenuci koji su nam tad bili najvažniji na svijetu i podsjetnik na iskustva zbog kojih smo bogatiji. Takođe, naši izbori koje smo nekada činili su ujedno i naše ogledalo ili barem nekadašnjih nas, ukoliko smo se promijenili.

Ono što želimo da kažemo jeste da niko nema pravo da vam tu prošlost “nabija na nos”, da ljubomoriše zbog iste ili da, recimo, tvrdi da su svi vaši bivši niko i ništa u poređenju sa njim.

Laži i obmane


“Ljubav je slijepa”, izreka je koja nije nastala bez razloga. Često smo svjesni da nas partner obmanjuje, prećutkuje istinu – nazovite to kako god želite, ali po principu linije manjeg otpora, pravimo se kao da sve to ne znamo.

To je nešto što nikako ne smijete da dozvolite, prije svega zbog poštovanja prema sebi! Bez obzira o čemu se radi – da li sumnjate na prevaru ili je u pitanju nešto sasvim drugo i koliko god vam teško bilo, vrijeme je da svom partneru stavite do znanja da ne može više da vas obmanjuje.

Sputavanje


Toliko je različitih načina na koje se možete osjetiti sputanima i zarobljenima u ljubavnim vezama. Bilo da vas partner ne podržava u vašim poslovnim ambicijama, hobijima i interosovanjima, inicijativi za promjenom ili da samo (što ustvari nije SAMO) čini da se osjetite sputanima na dnevnom nivou, u stilu: “Možda ipak da preskočim kafu sa prijateljicom, kako se on ne bi naljutio?”. Sve ovo je pokazatelj izuzetno lošeg odnosa u vezi. I alarm da nešto treba da mijenjate.

Posesivnost u bilo kojem smislu


I da se nadovežemo na prethodnu stavku – to što ste zauzeti ne znači da nemate pravo na svoje vrijeme, što naravno ne znači da vi zbog toga manje volite svog partnera. Ukoliko je vaš partner do te mjere posesivan da želi u potpunosti da kontroliše vaše vrijeme – kako i s kim ga provodite – to je definitivno nešto preko čega ne smijete da pređete.

Izvor: Mogu ja to sama

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info