Bakterijska vaginoza: 4 stvari koje svaka žena treba da zna

0

Ukoliko ste ikada osjetili nepodnošljivi svrab na intimnom prodručju ili ste odjednom osjetili neobjašnjivi, neprijatni miris (da, onaj koji je najsličniji mirisu ribe), vrijeme je da saznate par stvari o bakterijskoj vaginozi – čestom vaginalnom problemu koji većina žana miješa sa gljivičnom infekcijom.

Ne, bakterijska vaginoza ne nastaje na isti način kao gljivična infekcija, a simptomi i liječenje takođe se razlikuju. Evo šta je potrebno da znate.

Miris ribe


Glavni simptomi bakterijske vaginoze su svrab ili iritacija i sivkasti, vodenasti iscjedak koji je praćen veoma neprijatnim mirisom koji podsjeća na miris ribe. Međutim, ono što je ovdje problem jeste što prilično veliki broj žena smatra da je u pitanju gljivična infekcija i čeka da stvari prođu same od sebe (ili uzimaju određene lijekove na svoju ruku). Time se samo produžuje ova agonija.

U stvarnosti, jedina sličnost između bakterijske vaginoze i gljivične infekcije je svrab. Gljivične infekcije ne “šire” nikakav miris, a bakterijska vaginoza ima veoma prepoznatljiv, neprijatan miris. Još jedna razlika je što bijeli iscjedak, koji je karakterističan za gljivičnu infekciju, nije prisutan kod bakterijske vaginoze. Dakle, ukoliko osjećate svrab (iz bilo kojeg razloga) bitno je da se obratite doktoru, jer se na taj način možete spasiti neprijatnosti.

Ovo nije polno prenosivo oboljenje


Bakterijska vaginoza nastaje kada dođe do prevelikog umnožavanja prirodnih bakterija vagine i ona nije polno prenosiva. Ustvari, bakterijska vaginoza izrazito je vaginalna infekcija te je muškarci i ne mogu imati ili dobiti. Dakle, polni odnos nije faktor rizika.

Prilikom odnosa, sperma ili čak lubrikant sa prezervativa može promijeniti pH vagine, ali to ne znači da ste je dobili zbog toga. Najveći faktori rizika su: stres, korištenje antibiotika ili druga infekcija u vašem tijelu koja može promijeniti vaginalnu floru.

Najčešći uzrok vaginalnog iscjetka


40% do 50% žena dobije bakterijsku vaginozu u nekom trenutku plodnih godina. I iako mnogi smatraju da je gljivična infekcija najčešći uzrok zbog kojeg se pojavljuje vaginalni iscjedak, istraživanja pokazuju da je ipak bakterijska vaginoza glavni krivac.

Liječenje


Postoje dva načina na koja se bakterijska vaginoza može liječiti (suvišno je reći da je možete izliječiti pomoću lijekova bez recepta pa to nemojte ni pokušavati). Opcije su: oralni antibiotik koji se najčešće uzima dva puta dnevno u trajanju od sedam dana ili vaginalni gel, koji se unosi u vaginu pet noći prije spavanja.

Šta je bolja opcija? Većina žena preferira oralni antibiotik, ali ako imate osjetljiv stomak, onda je gel sigurno bolja opcija.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info