Sindrom policističnih jajnika: Šta ga uzrokuje i kako ga liječiti

0

Neredovne menstruacije mogu biti istovremeno zastrašujuće i nezgodne, posebno ako pokušavate da ostanete u drugom stanju. Ali, neredovan ciklus može signalizovati i ozbiljnije probleme sa vašim zdravljem, uključujući i oboljenje koje se naziva sindrom policističnih jajnika. Oko 10% žena dobije dijagnozu sindroma policističnih jajnika, u životnoj dobi između četrnaeste i četrdeset i četvrte godine života.

Simptomi sindroma policističnih jajnika kreću se od neredovnih ili rijetkih menstruacija do abnormalno bolnih i obilnih, veoma ozbiljnih akni i neželjenog rasta dlaka na licu i tijelu. Povećanje tjelesne težine još je jedan simptom sindroma policističnih jajnika, ali on može biti dijagnostikovan kod žena bez obzira na tip tijela i oblik figure.

Sindrom policističnih jajnika može dovesti do problema sa začećem, kao i do insulinske rezistencije, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja, a takođe povećava i rizik od raka endometrijuma. To se dešava zbog uobičajenog oboljenja, kod žena koje imaju sindrom policističnih jajnika, a koje se naziva hiperplazija endomentijuma što je, zapravo, abnormalno zadebljanje sluznice materice.

Šta uzrokuje sindrom policističnih jajnika?


Većina žena koja ima sindrom policističnih jajnika ima i visok nivo androgena (muških hormona, kao što je testosteron) i visok nivo insulina. Nažalost, naučnici još uvijek ne znaju sa preciznošću zašto se to dešava. Vjeruje se da i genetski i ekološki faktori imaju značajnu ulogu u izazivanju sindroma policističnih jajnika. Višak nivoa insulina može, takođe, da podstakne proizvodnju androgena.

Kako se dijagnostikuje?


Sindrom policističnih jajnika dijagnostikuje se kada postoje najmanje dva od ovih glavnih simptoma oboljenja: neredovne menstruacije, visok nivo androgena i ciste na jajnicima. Da bi se oboljenje dijagnostikovalo, potrebno je uraditi ultrazvuk jajnika kako bi se utvrdilo da li na njima postoje ciste (koje mogu biti veoma male ili toliko velike da je potrebno da se odstrane hirurškim putem) i nalaz krvi kako bi se provjerili nivoi hormona.

Kako se liječi?


Kod žena koje imaju ovo oboljenje, mršavljenje i promjena ishrane mogu biti izuzetno važne za liječenje simptoma. Gubitak težine kod gojaznih žena može pomoći u poboljšanju hormonskog balansa i insulinske rezistencije te pomoći u regulaciji ciklusa.

Kontracepcijske pilule još su jedna metoda liječenja, koja se najčešće prepisuje ženama sa sindromom policističnih jajnika, da bi se regulisao nivo hormona. Pilule mogu pomoći u sprečavanju rasta novih cista i sprečavanju ovulacije, dajući vremena da se trenutna cista riješi i ciklus vrati na pravi put.

Druge opcije liječenja mogu uključivati lijekove koji smanjuju nivoe hormona androgena kod žena te lijekova koji smanjuju nivo insulina i pomažu u sprečavanju razvoja i nastanka dijabetesa.

Ginekolog ili endokrinolog mogu pomoći da se sindrom policističnih jajnika dijagnostikuje i liječi. Trebalo bi da se obratite ginekologu ukoliko vam je menstruacija neredovna tokom više od dva ciklusa. Ostale abnormalnosti na koje je potrebno obratiti pažnju su: krvarenje između ciklusa, menstruacija toliko obilna da se tampon ili higijenski uložak moraju mijenjati na svakih sat vremena, krvarenje više od deset dana zaredom ili simptomi anemije tokom ciklusa, kao što su vrtoglavica i ekstremni umor.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info