Menstruacija: Znaci koji upozoravaju da se odmah obratite doktoru

0

Ponekad su nadutost i bol u stomaku problemi na koje ste navikli i koji su sasvim uobičajeni tokom onih dana u mjesecu. Međutim, u određenim situacijama, specifični simptomi mogu ukazivati na to da je riječ o nečemu mnogo ozbiljnijem. Sljedećih pet apsolutno mogu opravdati vašu zabrinutost i obraćanje doktoru.

Obilno krvarenje


Mijenjanje tampona ili higijenskih uložaka iz sata u sat stvar je oko koje bi trebalo da se zabrinete. Ukoliko to radite na skoro pa svaki sat, u trajanju dužem od jednog dana, obratite se ginekologu.

Zabrinutost se ne odnosi neophodno na anomalije materice (iako fibroidi i polipi svakako mogu biti u igri) – veći problem je gubitak krvi. To je problem koji treba shvatiti ozbiljno, jer prevelik gubitak krvi može rezultovati umorom, vrtoglavicom pa čak i nesvjesticom.

Tablete ne pomažu kod olakšanja grčeva


Još jedan znak da se trebate hitno obratiti ginekologu jeste ako osjećate snažan bol koji ne prolazi ni nakon što ste uzeli par tableta protiv bolova. Najčešći uzrok menstrualnih grčeva je hemikalija prostaglandin, a antiupalni lijekovi funkcionišu tako što blokiraju njenu veću proizvodnju.

Dakle, ako koristite neke od tih lijekova, a bol ne prolazi, možda se susrećete sa nečim veoma ozbiljnim, kao što je endometrioza. To može biti prilično nelagodno i zahtijevati tretman (korištenje jačih tableta ili čak operaciju).

Groznica


Da li oni dani u mjesecu sa sobom donose i groznicu? Najbolje je da igrate na sigurno i obratite se doktoru. Srećom, problem vjerovatno nije sindrom toksičnog šoka, rijetka bakterijska infekcija koja se dešava kada se tampon predugo ostavlja u vagini.

Međutim, može biti u pitanju upalno oboljenje karlice koje može da se “upali” tokom menstruacije, a koje karakterišu groznica i bol u predjelu karlice. Ukoliko je to slučaj, potrebna vam je terapija antibioticima.

Krvarenje između ciklusa


Mogući krivci za ovo su polipi na sluzokoži materice ili prekomjerni rast sluzokože materice. Ukoliko koristite kontracepcijske pilule, povremeno krvarenje između menstruacija je uobičajeno. Međutim, ukoliko ih ne koristite, a dolazi do krvarenja, obratite se ginekologu.

Krvarenje nakon odnosa može biti zabrinjavajuća pojava. To bi moglo da ukazuje na anomalije, kao što je displazija – abnormalne ćelije na grliću materice koje mogu napredovati do raka grlića materice, ukoliko se ne liječe.

Izostanak menstruacije


Ako je menstruacija “na odmoru”, to može značiti da ste u drugom stanju ili da ste izloženi ogromnoj količini stresa. Međutim, ukoliko to nije slučaj, a menstruacije nema, vrijeme je da provjerite hormone.

Obratite pažnju i na sporedne simptome, kao što su curenje mlijeka iz grudi (znak da se previše hormona prolaktina otpušta iz hipofize) ili promjene u rastu dlaka (što može biti povezano sa sindromom policističnih jajnika).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info