Evo zašto vam se kosa počela prorjeđivati i opadati

0

Prorjeđivanje kose nije problem s kojim se samo susreću muškarci. Veoma veliki broj žena ima pomenuti problem, što zbog genetike, što zbog faktora životne sredine, ali i načina na koji stilizuju kosu. Dakle, niste jedini. Sljedeće navike najčešće utiču na lomljenje, pucanje, prorjeđivanje i opadanje kose.

Loša navika: Uvijek pravite razdjeljak na istom mjestu


To može izazvati slabljenje kose sa obje strane razdjeljka usljed čega dolazi do pucanja i prorjeđivanja kose. S obzirom da je taj dio kose prilično slabo područje (kada razdjeljak pravite uvijek na istom mjestu) čak i svakodnevno četkanje može uticati na prorjeđivanje i opadanje kose.

Pokušajte da razdjeljak ne pravite uvijek na istom mjestu: “zaližite” kosu, napravite razdjeljak na strani ili kosu vežite u rep (naravno, s vremena na vrijeme).

Loša navika: Kosu vežete u rep prilikom vježbanja


Jeste, rep je veoma brz i jednostavan način da kosu držite dalje od lica, ali on može napraviti više štete nego koristi.

Odvojite par dodatnih minuta da kosu vežete u labavu pletenicu koju ćete omotati oko glave ili labavu punđu umjesto vezanja čvrstog repa. Na taj način ćete spriječiti izvlačenje dlaka iz njenih folikula, a samim tim i prorjeđivanje i opadanje kose.

Loša navika: Fen za kosu približavate previše ka četki, prilikom feniranja kose


Prilikom sušenja kose, fen za kosu uvijek držite na odstojanju od 2.5 do 5 cm od kose i četke. Zatezanje u kombinaciji sa vrelim vazduhom iz fena utiče na lomljenje slabijih vlasi kose i na njihovo opadanje.

Prilikom sušenja kose koristite prste, a vreli vazduh iz fena usmjeravajte od vlastišta ka vrhovima, dok kosa ne bude oko 80% suva. Nakon toga, u “igru” možete uvesti četke za stajling, ali se postarajte da fen bude ipak na dovoljnom rastojanju od četke i kose, kako biste izbjegli nastanak oštećenja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info